Cerrahi tedavi yapılan vestibüler schwannom hastalarının sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of vestibular schwannom patients with surgical treatment
- Tez No: 406732
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH YÜCEER, DR. GÖNÜL GÜVENÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Vestibular Schwannom, Pontocerebellar corner tumors, Hearing Loss, Hydrocephalia, Retrosigmoid approach
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş ve Amaç: Biz bu çalışmamızda kliniğimizde takip ettiğimiz vestibüler schwannom hastalarının klinik semptomlar ve bulgularını, tedavide bu hastalara yaklaşımlarımızı, ve tedavinin klinik ve radyolojik parametreler üzerindeki sonuçlarını inceleyerek klinisyenlere bu hastalara yaklaşım konusunda yol göstermeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamızda 01.01.2008 ile 21.11.2014 tarihleri arasında kliniğimizde yatarak takip edilmiş ve en az bir cerrahi tedavi uygulanmış vestibüler schwannom tanılı hastalar dosya bilgileri, probel kayıtları ve Pacs görüntüleme sistemi üzerinden retrospektif olarak taranmış ve tüm hastalara ulaşılarak şu anki klinik durumları öğrenilmiştir. Çalışmamıza 26 hasta dahil edilmiştir. Bu hastaların verileri istatistiksel olarak non-parametrik testler kullanılarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dahil olan hastaların yaş oratalaması 48.85 ve K/E oranı yaklaşık 3/1 olarak saptanmıştır. Hastalarda preoperatif en sık görülen klinik bulgu işitme kaybıdır ve hastaların çoğu bu şikayetle sağlık kurumuna başvurmaktadır. Bunu tinnitus, vertigo, yürümekle denge kaybı, baş ağrısı ve çeşitli derecelerde fasial parezi bulguları izlemektedir. Ayrıca preoperatif hastaların büyük bir çoğunluğunda hidrosefali saptanmıştır. Cerrahi sonrası, işitme kaybı dışında klinik bulgularda iyileşme ve hidrosefalide ciddi oranlarda gerileme görülmektedir. Klinik bulguların ortaya çıkması ile tanı konulması arasında geçen süre çok uzundur ve tanı konulduğunda saptanan ortalama tümör çapı 30,19 mm, ortalama tümör hacmi 22,7 cm³'tür. Hastaların % 42.3'üne gross total eksiyon yapılmışken, % 23.1'ine subtotal, % 11.5'ine parsiyel eksizyon yapılmıştır. Preoperatif tümör hacmi arttıkça gross total eksiyon yapılma oranı da azalmaktadır. Sonuçlar: Vestibüler schwannom yavaş seyirli ve benign bir tümör olmakla beraber lokalizasyonu itibariyle ciddi nörolojik sorunlara yol açmaktadır. Erken tanının tedavide yeri önemlidir. Hastalarda en uygun cerrahi yaklaşımın seçilmesi ve başarıyla uygulanması sonucunda postoperatif komplikasyonlar da ciddi oranda minimuma indirilebilir. Anahtar kelimler: Vesibüler Schwannom, Pontoserebellar köşe tümörleri, İşitme kaybı, Hidrosefali, Retrosigmoid yaklaşım
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: We have aimed to lead a way for clinicians in respect of approach to these patients by examining the clinic symptoms and founding of the vestibular schwannom patients which we tracking in our clinic, our approaches in treatments of these patients and results over the clinic and radiological parameters. Material and Method: In our study the file information, probel records of the patients diagnosed with vestibular schwannom whom has been hospitalized and tracked in our clinic between dates of 01.01.2008 - 21.11.2014 and has received at least one surgical treatment have been scanned over Pacs imaging system as retrospective and the current clinic states have been learned by reaching to all patients. 26 patients have been included to our study. The data of these patients have been compared by using non-parametric tests. Findings: The age average of patients included in our study has been determined as 48.85 and F/M rate was approximately 3/1. The most frequent preoperative clinic finding in patients is hearing loss and most of patients are applying to the health institution with this complaint. Tinnitus, vertigo, balancing effects while walking, head ache and various degrees of facial paresis findings our following this. Also in the greater part of the preoperative patients hydrocephalia has been determined. Excluding hearing loss after surgery, recovery in clinic founding and serious regression rates of hydrocephalia was seen. The period passing between determination of clinic founding and making a diagnose is very long and the determined average tumor diameter is 30,19 mm, average tumor volume is 22,7 cm³. While gross total injection was made to 42.3% of the patients subtotal to 23.1%, partial excision was made to 11.5%. While the preoperative tumor volume is increased the gross total excision rate is decreasing. Results: As well as the vestibular schwannom is a slowly progressive and benign tumor, it is leading to serious neurological problems since localization. The place of early diagnosis is important is treatment. As a result of selection of the suitable surgical approach and being applied successfully in patients, postoperative complications may be seriously minimized.