Gestasyonel diabetes mellitus hastalarında anjiopoetin benzeri protein -2 (ANGPTL 2) ve anjiopoetin benzeri protein -8 (ANGPTL 8) düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of level anji̇opoet-li̇ke protei̇ns-2 (ANGPTL 2) and anji̇opoet -8-like proteins (ANGPTL 8) i̇n gestati̇onel di̇abetes melli̇tus
  1. Tez No: 406756
  2. Yazar: AHMET ŞEYHANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÖNDER PAMUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ANGPTL-2, ANGPTL-8, hs-CRP, Gestasyonel Diyabetes Mellitus, ANGPTL-2, ANGPTL-8, hs-CRP, Gestational diabetes mellitus
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Gerekçe: Gebelik sırasında başlayan glukoz intoleransı gestasyonel diabetes mellitus (GDM) olarak tanımlanmaktadır (1). Yaklaşık olarak tüm gebeliklerin %10'unu etkilenmektedir (2). Doğumla birlikte disglisemi sıklıkla, hastaların %90'ında düzelmektedir. GDM olan hastalar yaşamları boyunca Tip 2 diabetes mellitus gelişme riski taşımaktadırlar (3). İnsülin direnci GDM'un en önemli sebebi olarak görülmekte ve aynı zamanda kardiyovasküler hastalık gelişimiyle ilişkili bulunmaktadır. Anjiopoetin benzeri protein 2 (ANGPTL2) ile metabolik sendrom komponentleri arasında da anlamlı ilişkinin olduğu gösterilmiştir. Gestasyonel diabetes mellitus (GDM) metabolik sendromun erken fazı içerisinde yer almakta ve ayrıca genel popülasyonda genç kadınlarda gelecekte Tip 2 diabetes mellitus (Tip 2DM) gelişimi için ve kardiyovasküler hastalık gelişimi açısından önem taşımaktadır. Serum Anjiopoetin benzeri protein 2 (ANGPTL2) düzeylerinin insanlarda vasküler inflamatuar durum ve ateroskleroz gelişimi ile ilişkili olduğu ve Tip2 Diabetes Mellitus gelişiminin bir göstergesi olduğu gösterilmiştir. Anjiopoetin benzeri protein 8 (ANGPTL8 ),TD26, RIFL, Lipasin ve Betatrophin olarak da adlandırılır. Trigliserid (TG) ve glukoz metabolizmasında rol oynayan bir yeni tanınmış Anjiopoetin benzeri protein (ANGPTL) ailesi üyesidir. Hepatik aşırı salgılanması hipertrigliseridemi ve artmış insülin salgılanmasına neden oldugu gösterilmiştir (16). Amaç: Biz bu çalışmamızda bir inflamatuar gösterge, diabet gelişimi için gösterge olarak kabul edilen Anjiopoetin benzeri protein 2 (ANGPTL2) ve Anjiopoetin benzeri protein 8 (ANGPTL8 ) düzeylerinin Gestasyonel diabetes mellitus (GDM) olan ve Gestasyonel diabetes mellitus olmayan (GDM olmayan) kadınlardaki düzeylerini klasik inflamasyon göstergeleri ile karşılaştırmayı amaçladık.. Yöntem ve Hastalar: Son bir yıl içerisinde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Dahiliye, Endokrinoloji ve Kadın Doğum polikliniklerinde rutin takiplerine gelen gebelerden gebeliğin 24-28. Haftasında 75 gr OGTT yapılmış olup çalışma kriterlerine uygun GDM tanısı almış 50 gönülü hasta ve GDM tanısı almayan 53 gönüllü kontrol grubu alındı. Araştırmaya alınan bireylerde serum ANGPTL-2 ANGPTL-8 ,hs-CRP düzeyleri,böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri, lipid profili, HbA1C, 75 gramOGTT, açlık insülin düzeyleri çalışıldı.Hastaların antropometrik ölçümleri ve demografik verileri kayıt edildi. Bulgular: Serum ANGPTL-2 (GDM grubu:27,71 ±22,40 kontrol grubunda:34,12 ±25,87 p:0,183) ve serum hsCRP(GDM grubu: 122,56 ±63,06 kontrol grubunda:127,42 ±81,44 p:0,737) olup istatistiksel olarak anlamlı saptanmamıştır. Serum ANGPTL-8(GDM grubu=58,66 ±90,92 kontrol grubunda=2,80 ±3,89 p:0,000) istatistiksel olarak anlamlı saptandı. Serum ANGPTL-8 düzeyinin APG( r:0,214 p:0.030), birinci Saat glukozu( r:0,347 p:0,000) ikinci saat glukozu (r:0,310 p:0,001) istatistiksel anlamlı ve pozitif yönde bir korelasyon saptandı Sonuç: ANGPTL8 düzeyleri GDM hastalarında prediktif degree sahiptir. ANGPTL2 düzeyleri ise sağlıklı kontrol grubu ile benzerdir. Hamilelerde ANGPTL8 düzeylerinin ölçümü GDM, OGTT ile birlikte yada daha önce yapılması önemli olabilir. Yapılacak prospektif çalışmalar ile ANGPTL8 düzeylerinin GDM hastalarında Tip 2 DM gelişiminde öneminin olup olmadığı belirlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Gestational diabetes mellitus (GDM) is defined as any degree of glucose intolerance with onset or first recognition during pregnancy. GDM affects approximately 10% of all pregnancies. Dysglycemia often improves in 90% of patients after delivery. Patients with GDM carries a lifetime risk of developing Type 2 diabetes mellites. Insulin resistance is seen as the most important reason for the GDM and also is associated with the development of cardiovascular disease. The significant relationship between Anjiopoetin-like protein 2 (ANGPTL2) and the components of metabolic syndrome has been shown. Gestational diabetes mellitus (GDM) takes place in the early phase of the metabolic syndrome and also in the general population in young women it is important for the future development of cardiovascular disease and Type 2 diabetes mellitus (Type 2DM). Serum Angiopoetin-like protein 2 (ANGPTL-2) levels has been shown to be associated with vascular inflammatory conditions and atherosclerosis , an indicator of development of Type 2 Diabetes Mellitus in humans. Anjiopoet-like protein 8 (ANGPTL8) referred to as TD26, RIFLE, Lipasin and Betatrophin. It is a newly recognized member of ANGPTL family which plays a role in triglycerides (TG) and glucose metabolism. It has been shown that the excessive hepatik secretion of ANGPTL8 causes triglyceridemia and enhanced insulin secretion. Aim: We aimed to compare the levels of Anjiopoetın 2 - like proteins (ANGPTL2) and Anjiopoetın 8-like proteins (ANGPTL8) which are accepted as an inflammatory markers and an indicator for developing the diabetes mellitus ,with a classic inflammatory markers in women with and without gestational diabetes mellitus. Patients and methods: The 103 individuals who admitted İzmir Katip Çelebi University Hospital Internal Medicine,Endocrinology and Obstetrics and gynecology outpatient clinic in last year were included in the study.53 women with GDM and 53 women with normogilsemic pregnancy who have similar age and similar demographic characteristics were enrolled in case and control groups ANGPTLL-2 ANGPTL-8,hs-CRP, creatinine,GFR, ALT,GGT, lipid profile, HBA1c(%) and serum insülin,c-peptit levels were studied from the serum samples of research groups.All the individiulas had 75 gram OGTT testing.The anthropometric measurements and demographic values were noted in the forms. Results: Serum ANGPTL-2 (GDM =27,71 ±22,40 control=34,12 ±25,87 p=0,183) ve serum hsCRP(GDM =122,56 ±63,06 control =127,42 ±81,44 p=0,737) There was no statisticaly significant difference between case and control groups for serum ANGPTL-2 levels. Serum ANGPTL-8(GDM =58,66 ±90,92 control=2,80 ±3,89 p=0,000) .There was a statisticaly significant difference between case and control groups for serum ANGPTL-8 levels. There was a statisticaly significant positive corelation between serum ANGPTL-8 and APG( r=0,214 p=0.030), 1-Hour Glucose ( r=0,347 p=0,000),2-Hour Glucose(r=0,310 p=0,001) levels in both of the groups. Conclusion: ANGPTL8 level has predictive value in patients with GDM. ANGPTL2 levels are similar to the healthy control group. Measurement of ANGPTL8 level in GDM pregnant may be important previously or done with OGTT.Attractions in ANGPTL8 levels of GDM patients in prospective studies should determine whether the importance of the development of Type 2 diabetes.