Trakeotomi sonrası glutaminin trakea iyileşmesi üzerine etkisi
Effect of glutami̇ne on the healing of the trachea after tracheotomy
- Tez No: 406827
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ÖZLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Glutamin, trakeotomi, trakea iyileşmesi, Glutamine, tracheotomy, tracheal healing
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada sıçanlarda deneysel trakeotomi sonrası doku onarıcı ve immun sistemi destekleyici özelliği olan glutaminin enteral uygulanarak trakea iyileşmesine etkisi araştırıldı. Materyal Metod: Çalışmamız 15 Eylül 2014 ile 2 Ekim 2014 tarihleri arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hayvan Üretme ve Araştırma Laboratuarında gerçekleştirildi. Çalışmamızda 30 adet sıçan kullanıldı. Üç grup oluşturuldu. Birinci gruba trakeotomi öncesi 5 gün ve sonrası 5 gün enteral 1 gr/kg/gün glutamin uygulandı. İkinci gruba trakeotomi sonrası enteral 5 gün 1 gr/kg/gün glutamin uygulandı. Üçüncü gruba trakeotomi sonrası enteral 5 gün 1 gr/kg/gün serum fizyolojik uygulandı. Sıçanlardan birinci gruba glutamin uygulandıktan sonra 5. gün trakeotomi açılıp 5 gün daha glutamin uygulandı ve 10. gün sakrifiye edilip trakeaları çıkarıldı. İkinci gruba trakeotomi sonrası 5 gün glutamin uygulandı. Üçüncü gruba trakeotomi sonrası 5 gün serum fizyolojik uygulandı. İkinci ve 3. grup 5. gün sakrifiye edilip trakeaları çıkarıldı. Alınan materyaller histopatolojik olarak incelendi. Histopatolojik olarak epitel rejenerasyonu, enflamasyon, anjiogenez ve fibrozis değerlendirildi. Sonuç: Çalışmanın sonunda histopatolojik olarak incelenen bütün parametreler Grup 1 ve 2 de Grup 3' e göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ancak Grup 1 ile Grup 2 arasında histopatolojik değerlendirmeler arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunamamıştır. Glutaminin trakeotomi sonrası trakea iyileşme süresini kısaltarak değerlendirilen histopatolojik veriler açısından olumlu katkısı olduğu görülmüştür. Ancak glutaminin preoperatif uygulanması ile postoperatif uygulanması arasında iyileşme süresi ve histopatolojik veriler açısından fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: In our study, we researched tissue regeneration and immune supportive effects of Glutamine on tracheal healing of experimentally tracheotomised rats. Material and Methods: Our study was performed in Abant İzzet Baysal University Faculty of medicine Animal Production and Research Facility Laboratories among 15th September to 2nd October 2014. Thirty rats were used in the study. Three groups were planned. First group was exposed to enteral glutamine with 1gr/kg/day dose from five days before to five days after tracheotomy operation. Second group was exposed to enteral glutamine with 1gr/kg/day dose foro five days after tracheotomy operation. Third group was exposed to enteral saline with the same duration and dose with the second group. For the first group, after enteral glutamine exposure for five days tracheotomy was performed to each rat in the group. Then glutamine exposure was continued for five days. After 10 days of exposure, the rats were sacrificed and their tracheae were taken out. The second group was exposed to glutamine with the same dose but after the tracheal operations. the third group was exposed to normal Saline for same time and dose with the second group. Both of the groups were sacrificed at the end of fifth day and their tracheae were also taken out. The specimens, taken from the groups, were examined histologically and pathological findings of epithelial regeneration, inflammation, angiogenesis and fibrosis were recorded. Results : At the end of study, all of examined histopathological findings were found statistically significant in the first group according to the second and the third ones. But these parameters were not found statistically significant between the first and the second group. In our study, glutamine was found positively effective in decreasing the healing period and better histopathological results of trachea after tracheotomy operation.