Pediatrik trakeotomi sonrası köpük örtü ve gümüşlü köpük yara örtüsünün peristomal iyileşmeye etkisi
The effect of foam dressing and silver-containing foam dressing on peristomal healing after pediatric tracheotomy
  1. Tez No: 934056
  2. Yazar: ŞEYMA AKGÜN BOSTANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ASLI ŞAHİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik trakeotomi, basınç ülseri, köpük örtü, gümüşlü köpük örtü, Pediatric tracheotomy, pressure ulcer, foam dressing, silver foam dressing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
AMAÇ: Yara bakımında; iyileşmeyi hızlandırmak, debridmana yardımcı olmak, bakteriyel enfeksiyonu önlemek ve doku hasarının ilerlemesini önlemek amacıyla çeşitli yara örtüleri kullanılmaktadır. Çalışmamızda, pediatrik hastaların trakeotomi bakımında köpük örtü ve gümüşlü köpük örtünün peristomal iyileşmeye etkisini araştırmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi KBB Kliniği ekibi tarafından 04/2022-04/2024 tarihleri arasında 0-18 yaş arasındaki 57 hastaya elektif şartlarda trakeotomi açıldı. Acil trakeotomi açılan 3 hasta ve hava yolu rekonstrüksiyonu sırasında trakeotomi açılan 4 hasta çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya 50 hasta dahil edildi. Hastaların tamamına aynı cerrahi teknikle trakeotomi açıldı, Shiley marka trakeotomi kanülü yerleştirildi, kanülünü sabitlemek amacıyla cırtlı süngerli bağlar kullanıldı. Standart bir yara bakım protokolü oluşturuldu. Kanül altına randomizasyonla belirlenen sıraya göre standart köpük örtü veya gümüşlü köpük örtü yerleştirilerek hastalar iki gruba ayrıldı. Postoperatif birinci aya kadar peristomal bölge ve yara örtüsü kontrolü yapıldı. Hastaların basınç ülseri gelişme riskini belirlemek amacıyla postoperatif 1.-7.-14.-21. günlerde Braden Q Risk Değerlendirme Ölçeği kullanıldı. Hasta takibi sırasında saptanan şüpheli basınç ülserleri Çocuk Yoğun Bakım doktoru, Kulak Burun Boğaz doktoru ve bakım hemşiresi tarafından Uluslararası Basınç Ülseri Paneli'nin (NAPUAP) evreleme sistemine dayalı olarak evrelendirildi. Hastalar postoperatif trakeotomi komplikasyonları açısından takip edildi. BULGULAR: Hastalar standart bakım prokolü uygulanarak postoperatif birinci aya kadar takip edildi. Hastaların yaş ortalaması köpük örtü grubunda 55,28±60,44 ay gümüşlü köpük örtü grubunda ise 31,16±46,94 ay olarak saptanmıştır. Köpük örtü grubundaki hastaların %92'sinde en az birden çok komorbid hastalık mevcutken gümüşlü köpük örtü grubundaki hastaların ise %96'sında en az birden çok komorbid hastalık mevcuttur. Gruplar arasında yapılan istatiksel değerlendirmede cinsiyet, yaş ve komorbidite dağılımları açısından anlamlı bir fark bulunamadı. Köpük örtü grubundaki hastaların %8'inde (n=2) postoperatif komplikasyon görüldü. Bu 2 hastanın bir tanesinde 4.günde peristomal enfeksiyon gelişirken diğer hastada 16.günde peristomal granülasyon dokusu gelişti. Gümüşlü köpük örtü grubundaki hastaların %4'ünde (n=1) postoperatif komplikasyon görüldü. Bu bir hastada 4.günde trakeal nekroz gelişti. Gruplar arasında yapılan istatiksel değerlendirmede komplikasyon görülme açısından anlamlı fark bulunamadı (p=0,561). Postoperatif 1. günde gümüşlü köpük örtü grubuna göre normal köpük örtü grubunda basınç yarası gelişme riskinin istatiksel olarak daha yüksek olduğu görüldü (p=0,028). Fakat postoperatif 7., 14. Ve 21. günde basınç yarası gelişme riski açısından gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi (p=0,081, p=0,199, p=0,199). Köpük örtü grubundaki hastaların bir tanesinde (%4) evre 1 basınç ülseri görüldü. Gümüşlü köpük örtü grubundaki hastaların bir tanesinde (%4) evre 1, bir tanesinde (%4) ise evre 2 basınç ülseri mevcuttu. Gruplar arasında bu parametreler açısından anlamlı fark olmadığı görüldü (p=0,6). SONUÇ: Stomal komplikasyonların önlenmesinde köpük örtü ve gümüşlü köpük örtünün güvenle tercih edilebilir. Uzun süreli trakeotomi bakımı gereken hastalarda maliyet etkinliği göz önünde bulundurarak uygun yara örtüsünün seçilmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: In wound care, various wound dressings are used to accelerate healing, aid debridement, prevent bacterial infection and prevent progression of tissue damage. In our study, we aimed to investigate the effect of foam dressing and silvered foam dressing on peristomal healing in tracheotomy care of pediatric patients. MATERIALS AND METHODS: Between 04/2022 and 04/2024, 57 patients aged 0-18 years under elective conditions underwent tracheotomy by the ENT Clinic team of Health Sciences University Ümraniye Training and Research Hospital. Three patients who underwent emergency tracheotomy and 4 patients who underwent tracheotomy during airway reconstruction were excluded from the study. Fifty patients were included in the study. All patients underwent tracheotomy with the same surgical technique, a Shiley brand tracheotomy cannula was placed, and Velcro sponge ties were used to secure the cannula. A standard wound care protocol was established. Patients were divided into two groups by placing standard foam dressing or silver foam dressing under the cannula according to the order determined by randomization. The peristomal area and wound dressing were checked until the first postoperative month. The Braden Q Risk Assessment Scale was used to determine the risk of pressure ulcer development on postoperative days 1-7-14-21. Suspected pressure ulcers detected during patient follow-up were staged by a Pediatric Intensive Care physician, an otorhinolaryngologist, and a care nurse based on the International Pressure Ulcer Panel (NAPUAP) staging system. Patients were followed up for postoperative tracheotomy complications. RESULTS: Patients were followed up until the first postoperative month with standard care protocol. The mean age of the patients was 55.28±60.44 months in the foam cover group and 31.16±46.94 months in the silver foam cover group. While 92% of the patients in the foam cover group had at least one or more comorbid diseases, 96% of the patients in the silver foam cover group had at least one or more comorbid diseases. There was no significant difference between the groups in terms of gender, age and comorbidity distribution. Postoperative complications were seen in 8% (n=2) of the patients in the foam drape group. One of these 2 patients developed peristomal infection on day 4 and the other patient developed peristomal granulation tissue on day 16. Postoperative complications were seen in 4% (n=1) of the patients in the silver foam cover group. This one patient developed tracheal necrosis on the 4th day. There was no significant difference between the groups in terms of complications (p=0.561). On postoperative day 1, the risk of pressure sore development was statistically higher in the normal foam cover group compared to the silver foam cover group (p=0.028). However, no significant difference was observed between the groups in terms of the risk of pressure sore development on postoperative days 7, 14 and 21 (p=0.081, p=0.199, p=0.199). One patient (4%) in the foam dressing group developed a stage 1 pressure ulcer. One (4%) patient in the silver foam cover group had stage 1 pressure ulcer and one (4%) patient in the silver foam cover group had stage 2 pressure ulcer. There was no significant difference between the groups in terms of these parameters (p=0.6). CONCLUSIONS: Foam dressing and silvered foam dressing can be safely preferred for the prevention of stomal complications. In patients requiring long-term tracheostomy care, we recommend choosing the appropriate wound dressing considering cost-effectiveness.