Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi pediatri kliniğine başvuran okul öncesi çocuklarda serum 25 (OH) vitamin D düzeylerinin araştırılması
Serum 25 (OH) vitamin D levels in preschool children who admitted to the department of pediatrics, Duzce University Medical School Hospital
  1. Tez No: 406833
  2. Yazar: ESRA ÜLGEN TEMEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN KOCABAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: 25 (OH) vitamin D, güneş, çocuk, D vitamini eksikliği, D vitamini yetersizliği, 25 (OH) vitamin D, sun, children, Vitamin D deficiency, Vitamin D insufficiency
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
D vitamini eksikliği ve yetersizliği özellikle bebekleri, çocukları ve adölesanları etkileyen önemli bir toplum sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. D vitamini eksikliğinin kemik sağlığına olan etkileri dışında, insan vücudunda başka birçok sistem de D vitamini eksikliği ve yetersizliğinden etkilenmektedir. Son yıllarda ailelerin ve dolayısıyla çocukların sosyal aktivitelerinin değişiklik göstermesi nedeni ile alışveriş merkezleri, kapalı oyun alanları ve evde daha çok vakit geçirmeleri sonucunda çocuklar güneş ışınlarından yeterince faydalanamamaktadır. Çalışmamızda yaşları 12–83 ay olan 100 çocuğun Haziran-Ağustos 2014 tarihleri arasında, serum 25 (OH) vitamin D düzeyleri ile Ca, P, ALP düzeyleri incelendi. Bu yaş grubundaki çocukların güneş ışınlarına maruziyetleri, sosyodemografik durumları, oral D vitamini desteği almaları gibi bazı özellikleri sorgulandı, fizik muayeneleri yapıldı ve serum D vitamini düzeylerini etkileyen parametreler saptanmaya çalışıldı. İncelenen olgularda serum 25(OH)D vitamini düzeyi ortalaması 27,0 ±12,4 ng/ml'ydi. Şiddetli D vitamini eksikliği %6, D vitamini eksikliği % 17, D vitamini yetersizliği %6 olguda saptandı. Anne sütü ile beslenme, kreş veya anaokulu gibi kapalı yerlerde gündüz bakımı alma, vücut kitle indeksinin 5. persentilin altında olması durumlarının serum 25(OH)D vitamini düzeyleri üzerinde azaltıcı etkisi olduğu saptandı. Yaşları 12–36 ay arasındaki çocukların 37–83 ay arasındaki çocuklara göre güneş ışığından yararlanma sürelerinin daha kısa olduğu görüldü. Ülkemiz güneş ışınları açısından zengin bir ülke olmasına karşın, günümüzde hala D vitamini yetersizliğinin önemli bir sağlık sorunu olması bu konuda yeterli toplum bilincinin olmadığını düşündürmektedir. Sağlıklı nesiller yetiştirilmesine katkıda bulunmak için toplumun güneşin fayda ve zararları konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Vitamin D deficiency and insufficiency, especially affecting infants, children and adolescents, to be a significant public health problem. Vitamin D deficiency affects bone health and in addition many other systems of the human body are affected by vitamin D deficiency and insufficiency. Oral vitamin D supplementation programs are being carried out up to 1 year old babies and pregnant women in our country. In recent years because of family and children's social activities variation, they spend more time at shopping centers, indoor play grounds and homes. So children do not benefit enough from the consequences of sun rays. In our study, 100 children who were between 12–83 months old from June to August 2014 serum vitamin D, Ca, P, ALP levels were analyzed. Some features such as sunlight exposure, socio-demographic situations and receiving oral vitamin D supplementation in this age group, were questioned and parameters affecting the serum 25 (OH) vitamin D levels were studied. The study group's vitamin D levels an average of 27 ng/ml. Severe vitamin D deficiency 6%, serum 25 (OH) vitamin D deficiency 17% and vitamin D insufficiency 6% of cases were detected. Exclusive breastfeeding, day care in kindergarten, body mass index below the fifth percentile were found to have a reducing effect on serum 25 (OH) vitamin D levels. Children who were between 12–36 months compared to 37–83 months were found to be less benefit from the sunlight. Despite Turkey is being a rich country in terms of sunlight 25 (OH) vitamin D deficiency is still a major health problem. This suggests that there is sufficient public awareness on this issue. In order to obtain and contribute the development of healthier generations, parents must be informed about the benefits and harms of the sun.