Endoskopik olarak tedavi edilen safra kaçağı olgularının retrospektif analizi
The retrospective analyzis of biliary leakage cases treated BY endoscopy
  1. Tez No: 406878
  2. Yazar: NİHAL BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET CEM KOÇKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi, safra yolu yaralanması
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET Endoskopik Olarak Tedavi Edilen Safra Kaçağı Olgularının Retrospektif Analizi Giriş ve Amaç: Safra yolu yaralanmaları, günümüzde de tanısı ve özellikle tedavisinde güçlüklerle karşılaşılan, yüksek morbidite ve mortalite oranıyla seyreden klinik bir durumdur. Bu çalışmada, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda, safra kaçağı nedeniyle endoskopik olarak tedavi edilen hastaların retrospektif analizi ve sonuçlarının literatürlerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot:. 2009 Ocak -2014 Ağustos yılları arasındaki 5 yıllık dönem içinde Süleyman Demirel Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda postoperatif safra kaçağı nedeni ile endoskopik olarak tedavi edilen 32 hastanın arşiv bilgileri incelenerek demografik bulguları, etyolojisi, safra kaçağının postoperatif tanı zamanı , semptomları, laboratuvar değerleri (SGOT, SGPT, Total ve direk bilirubin, ALP,GGT,CRP), yaralanma yeri ve klasifikasyonu, uygulanan endoskopik ve cerrahi girişim, morbidite, mortalite ve yatış süresi değerlendirildi. Bulgular: Postoperatif safra kaçağı olan hastaların yaş ortalaması 62,9 yıl olarak saptandı ve 18'i (%56,2) bayan idi. Hastalarda en sık görülen başvuru semptomu karın ağrısı (%59,4) ve direnden safra gelmesi (%34,4) olarak saptandı. Etyolojide 22 hasta (%68,8) kolesistektomi sonrası, 7 hasta (%18,8) kist hidatik cerrahisi sonrası, 3 hasta (%9,4) bilier malignite cerrahisi sonrası görüldü. Operasyon sonrası safra kaçağı tanısı konulma süresi ortalama 13,71 ± 16,3 gün olarak saptandı ve hastalar ortalama 11,5 ± 5,2 gün hastanede takip edildiler. Amsterdam kriterlerine göre yapılan safra kaçağının sınıflandırmasında; 18 hastada Tip A yaralanması, 11 hastada Tip B yaralanması, 3 hastada Tip D yaralanması görüldü. Endoskopik olarak tedavi edilen 29 hastanın 3 tanesine sadece sfinkterotomi, 3 tanesine sedece stent, kalan 23 hastaya da sfinkterotomi ve stent tedavisi birlikte uygulandı. Hastaların 3 tanesine cerrahi tedavi uygulandı ve bu hastaların üçünde de Amsterdam kriterlerine göre tip D yaralanması görüldü. Cerrahi tedavi gereken hastalarda safra kaçağı tanısı endoskopik olarak tedavi edilen gruba göre daha erken konuldu (3,3 ± 2,5 güne karşı 11,4 ± 17 gün, P=0,027). Hastaların takibinde bir hastada orta düzeyde pankreatit görüldü. 30 günlük takipte 1 hastada ölüm gerçekleşti. Sonuç: Postoperatif safra kaçağı olan hastalarda mümkün ise en az invaziv girişim olan endoskopik tedavi seçilmelidir. Endoskopik tedavinin başarısız olduğu durumlarda cerrahi tedavi uygulanmalıdır. ERKP safra yolu yaralanmalarında hem kesin tanıyı koyduran, hem de yüksek oranda başarılı tedavi olanağı sunan, tedavide yetersiz kalınan yaralanma tiplerinde ise cerrahiye yönlendiren etkili bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Retrospective Analyzis of Biliary Leakage Cases Treated by Endoscopy Objective: Biliary duct injuries are clinical conditions with high morbidity and mortality . Their diagnosis and especially treatment are still done with diffulties. In this study the retrospective analyzis of patients treated by endoscopy in Suleyman Demirel University Gastroenterology Department is aimed.These condaim of this study is the compairment of the results with the current literature. Method :By examining the archieve data of 32 patients who are treated by endoscopy in the Suleyman Demirel University Gastroenterology Department for the postoperative biliary leakage in the 5 year time period between 2009 January and 2014 August, the demographic data, the diagnosis time of post operative biliary leakage, patients symptoms, laboratory values ( SGOT, SGPT, Total and Direct Bilurubine, ALP, GGT, CRP), the place of injury and its classification, the endoscopic and surgical intervention type, morbidity, mortality and time of hospital stay have been evaluated. Findings :The meanage of patients with postoperative biliary leakage is calculated as 62.9 years and 18 of them ( 56.2%) are women. The most common presenting symptoms are abdominal pain (59.4%) and persistent bile drainage ( 34.4%) . As etiologies; 22 patients are ( 68.8% ) seen after cholesistectomy , 7 patients are (18.8% ) after seen cyst hidatic surgery , 3 patients are ( 9.4% ) seen after biliary malignity surgery . The timing of biliary leakage diagnosis after the operation was average 13.71 ± 16,3 days and patients stay averagely 11.5 ± 5.2 days in the hospital. According the classification of biliary leakage by the Amsterdam Criteria 18 patients had Type A injury , 11patients had Type B injury and 3 patients had Type D injury . From 29 patients treated by endoscopy; 3 had sfincterotomy , 3 had biliary stent and there maining 23 patients had received both sfincterotomy and biliary stent . 3 patients received surgical treatment and all three of them had suffered Type D injury according to the Amsterdam Criteria. The diagnosis of biliary leakage was achieve dearlier among the patients who required surgical treatment against endoscopy (3,3 ± 2,5 days against 11,4 ± 17 days, P=0,027). During the follow – up , 1 patient had mild pancreatitis . During the 30 days follow – up one mortality occured. Conclusion :If possible the endoscopic treatment - which is the least invasive - should be chosen for patients with post operative biliary leakage. In the condition of endoscopic failure surgery should be done. ERCP is a method which makes the certain diagnosis and achieves high rate of success . In the situation of failure ERCP can lead to surgery. Keywords : Endoscopic Retrograd Cholangiopancreaticography , biliary duct injury