Cerrahi sonrası gelişen safra kaçakları vebiliyer iştirakli kist hidatik olgularındaendoskopik tedavi sonuçlarının retrospektifanalizi
  1. Tez No: 650577
  2. Yazar: SÜLEYMAN SAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSAN ÖZASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Safra kaçağı, Biliyer iştirakli kist hidatik, ERCP, Stent, NBD
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Sayar S. Cerrahi Sonrası Gelişen Safra Kaçakları Ve Biliyer İştirakli Kist Hidatik Olgularında Endoskopik Tedavi Sonuçlarının Retrospetif Analizi. S.B. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği, Yandal Uzmanlık Tezi, Ankara, 2012. Günümüzde ERCP cerrahi sonrası gelişen safra kaçakları ve biliyer sistem ile iştirakli kist hidatik olgularının tedavisinde tercih edilen etkin bir tedavi aracı olmakla beraber sadece genel tedavi stratejisi için kabul gören tedavi algoritmaları kullanılmakta ve ugulanan tedavi şekli (EST ve/veya NBD, Stent) genellikle bireyselleştirilmektedir. Bu çalışmada Ocak 2008 – Mayıs 2012 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde abdominal cerrahi sonrası safra kaçağı gelişen, kist hidatik tanısı konularak kistobiliyer iştirak saptanan ve ERCP ile tedavi edilen olguların klinik, laboratuar, radyolojik, endoskopik özellikleri ile tedavi amaçlı kullanılan endobiliyer protezlerin tipi ve etkinliğini retrospektif olarak analiz etmeyi amaçladık. Çalışmaya 11 Erkek, 22 kadın toplam 33 hasta alındı. Kolesistektomi sonrası safra kaçağı saptanan olguların 11'inde (%55) sistik güdük, 2'sinde (%10) sağ periferal safra kanallarından, 5'inde (%25) kese yatağından, 1'inde (%5) ortak hepatik kanaldan, 1'inde (%5) koledoktan kaçak saptandı. Bu hastaların 18'inde (%90) Strasberg tip A, 2'sinde (%10) Tip D yaralanma, %80'inde düşük dereceli kaçak saptandı. Hastaların 12'si (%60) EST+ NBD ile, 7'si (%35) EST+Stent, 1'i (%5) sadece EST ile başarılı şekilde tedavi edildi. Çalışmaya alınan hastaların 12'si (%36.3) biliyer iştirakli kisthidatik tanılı olgular idi. Hastaların 8'i (%67) EST+NBD, 3'ü (%25) EST+Stent, 1'i (%8) sadece EST ile tedavi edildi. EST + NBD ile tedavi edilen 2 (%17) olguda endoskopik tedavi başarısız oldu. Kolesistektomi sonrası gelişen düşük veya yüksek dereceli Strasberg Tip A ve D safra kaçağı olguları endoskopik sfikterotomi ve endobiliyer protezler ile etkin şekilde tedavi edilebilir, biliyer iştirakli hidatik kist olgularının tedavisinde nazobiliyer dren ve stent tedavinsin etkinliğinin karşılaştırıldığı, endoskopik tededavi sonuçlarına etki eden kist ve endoskopik tedavi ile ilgili faktörlerin değerlendirildiği daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Sayar S. Retrospective analysis of endoscopic treatment results in patients with postsurgical bile leaks and biliary communicated hydatid cysts treated with ERCP. Health Ministry, Ankara Numune Training and Research Hospital Department of Gastroenterology, MD thesis, Ankara, Turkey, 2012. Recently ERCP accepted effective treatment modality for post surgical bile leaks and biliary communicated hydatid cysts. Although general strategys or algoristms used for endoscopic treatment in clinical practice, mostly treatment (EST and/ or NBD/EST) individualized. İn this study we aimed to retrospectively analyze clinic, laboratuary, radyologic, endoscopic features, endobiliary prothesis type and effectivity of 33 patients presented with post surgical bile leaks and biliary communicated hydatid cysts treated with ERCP between January 2008- May 2012 in Numune Training and Research Hospital. 11 male and 22 female patients (total 33 patients) were included in study. İn patents who developed bile leakage after cholecystectomy operation leak site was detected in 11 patiens (55%) from cystic stump, in 2 (10%) right peripheral bile ducts, and in 5 (25%) galbladder bed, in 1 (5%) common hepatic duct, in 1 (5%) choledoc. Of these patients, 18 had (90%) Strasberg type A, 2 had (10%) Type D injuries. 16 (%80) patients had low grade bile leak. 12 of the patients treated with (60%) NBD + EST, 7 (35%) treated with EST + Stent, 1 (5%) treated with EST. Endoscopic treatment results were succesfull in all postcholcystectomy bile leaks. 12 (36.3%) patients were diagnosed with biliary communicated cystic hydatid disease. 2 patients (%18) presented with biliary leakage in preoperative PAİR procedure, one patients presented with frank biliary communication and cholangitis, and 9 (%82) patients presented with biliary leakage through the surgical drain. 8 patients (67%) treated with EST + NBD, 3 patients treated with EST + stent (25%) and 1 (8%) treated only with EST. İn 2 patients treated with EST + NBD (17%) endoscopic treatment was unsuccessful. As a result; low or high grade, Strasberg type A and D bile leaks can be treated effectively with endoscopic sphincterotomy and endobiliary prothesis. İn biliary communicated hydatid cyst disease more large studys are need to compare stent and nasobiliary drain effectivity and need to evaluate factors are influencing treatment results