Ön çapraz bağ tamiri yapılmış hastalarda kinezyoteyp ve breys uygulamalarının propriosepsiyon üzerine etkisi
Effects of kinesiotaping and bracing methods on proprioception after acl reconstruction
- Tez No: 406923
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT ZERGEROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Propriosepsiyon, EPD (eklem pozisyon duyusu), mekanoreseptör, hamstring oto-grefti ile ÖÇB tamiri, kinezyoteyp, breys, denge, Proprioception, joint position sense (JPS), mechanoreceptor, hamstring autograft anterior cruciate ligament reconstruction, kinesio taping, bracings, equilibrium
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş: Ön çapraz bağ (ÖÇB) yaralanmaları günümüzde profesyonel ve rekreasyonel spor yapanlarda sık görülen spor yaralanmaları arasında yer almaktadır. ÖÇB yaralanmaları diz ekleminde mekanoreseptör hasarı aracılığıyla propriosepsiyon kaybına neden olmaktadır. ÖÇB yaralanmalarında ve tamiri sonrası breys kullanımının proprioseptif kaybın azalmasına yardımcı olduğuna dair bazı çalışmalar mevcuttur. Son zamanlarda spor müsabakalarında sık kullanılan kinezyoteyp yönteminin de propriosepsiyon üzerine olumlu etkileri gözlenmiştir. Bu çalışmanın amacı ÖÇB tamiri yapılmış hastalarda kinezyoteyp ve breys uygulamalarının propriosepsiyon üzerine etkisini saptamak bununla birlikte bu verileri spor yaralanmalarını önlemede kullanmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-40 yaş arasında hamstring oto-greftiyle ÖÇB tamiri yapılmış 20 gönüllü erkek hasta alınmıştır. Hastalar bir günü oryantasyon eğitimi olmak üzere birer hafta arayla 4 kez teste tabi tutulmuştur. Hastalara birer kez kinezyoteyp ve breys uygulanarak, diğer taraftan bir kez de materyalsiz aktif ve pasif eklem pozisyon duyusu testleri ile denge testi yapılmıştır. Propriosepsiyon testleri, oturur pozisyonda izokinetik dinanometre kullanılarak uygulanmıştır. Tek ayak denge testi ise Biodex Balance Systems SD ile ölçülmüştür. Elde edilen veriler istatistiksel olarak SPSS for Windows 11.5 paket programıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Kinezyoteyp, breys ve materyalsiz yapılan eklem pozisyon duyusu (EPD) testlerinde, aktif testlerde bazı açı değerlerinde pasif testlere göre anlamlı bir fark saptanmıştır (p0,05). Sonuç: Elde edilen veriler sonucunda kinezyoteyp ve breys uygulamalarının EPD ve denge üzerine anlamlı bir etkisi olmamıştır. Bunun aksine materyalsiz yapılan pasif EPD testinde breys uygulamasına göre anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu sonuç spor yaralanmalarından korunmada breys kullanımının gerekli olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte aktif EPD testlerinde belli açılarda, pasif EPD testlerine göre anlamlı bir fark saptanmıştır. Bunun da aktif testlerde daha çok reseptörün propriosepsiyona katkıda bulunduğuna dair görüşleri desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Anterior cruciate ligament (ACL) injuries which are one of the most frequent sports injuries are often seen in athletes who take part in professional and recreational sports. Accordingly the mechanoreceptor damages in knee joint, ACL injuries lead to the loss of proprioception. Some studies were reported that the usage of bracing may cause less proprioception loss during ACL injuries and after ACL reconstruction. Recently, it was shown that the kinesio taping method which is frequently used in sports competitions has positive effects in proprioception. The aim of this study is to compare the effects of bracing and kinesio taping method on proprioception after ACL reconstruction. Materials and Method: Between 18-40 ages 20 male patients underwent ACL reconstruction with hamstring autograft were included in this study. All patients were tested 4 consecutive weeks. The first week was orientation training about the application of balance test with active and passive joint position sense (JPS) tests. We had applied kinesio taping for 1 week, bracing for 1 week and had followed all patients during 1 week with no material. Patients were evaluated with balance and JPS tests every week. Proprioception testing was carried out using isokinetic dynanometry, in a seated position. Athlete single leg balance test was measured with Biodex Balance Systems SD Datas were statistically analyzed by IBM SPSS for Windows 11.5 Version. Results: When we compared the JPS test results of application methods (kinesio taping, bracing and no material) we have found that in some angles of active joint position sense test were statistically significant than passive joint position sense test (p0,05). Conclusion: The applications of both kinesio taping and bracing have not any effects on JPS and balance. However measurements of passive JPS test with no material application are statistically significant than usage of bracing. According to these results usage of bracing is not essential for the prevention of sports injuries. Furthermore the significance of active JPS test results shows that more mechanoreceptors contribute to active tests.