Anadolu lisesi ve ortaokul kademesindeki öğrencilerin test maddesi tercihleri ve nedenleri arasındaki ilişki
Anatolian high school and secondary school students' preference of test items and correlation between why they choose them
- Tez No: 407135
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Test maddesi Tercihi, Test Option
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma Anadolu Liseleri ve Ortaokul öğrencilerinin eğitim ve öğretim hayatları boyunca karşılaştıkları sınavlardaki test maddesi tiplerinden hangisini daha çok sevdiklerini ve bu test madde tipini sevip sevmeme nedenlerini belirlemeye yönelik olarak hazırlanmıştır. Çalışma örneklemini Kırklareli ili Lüleburgaz ilçesindeki üniversiteye yerleşim oranı yüksek olan iki Anadolu lisesindeki 9., 10., 11., 12. sınıf öğrencileri ve İstanbul ili Arnavutköy ilçesindeki TEOG başarısı yüksek olan bir ortaokuldaki 5., 6., 7., 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Eğitim ve öğretimin olmazsa olmazı olan sınavlar neredeyse tüm öğrenciler için korkulu rüyadır. TEOG, YGS, LYS başta olmak üzere öğrencinin okul hayatı boyunca da defalarca karşılaştığı ölçme ve değerlendirme öğrencide sınav kaygısı oluşturmaktadır. Sınav kaygısı da öğrencinin önceden edindiği bilgiyi sınav sırasında etkili bir şekilde kullanılmasına engel olmakta ve başarının düşmesine neden olmaktadır. Her geçen gün bilginin artmasıyla birlikte öğrenciye olan tutum ve davranışımızda değişmektedir. Biz öğretmenler ülkenin geleceğimizi kendi ellerimizle şekillendirmekteyiz. Geleceğe şekil verecek olan gençleri yetiştirirken okulu, dersleri ve sınavları eğitici ve öğretici hale getirirken aynı zamanda gençlerin isteklerine, dileklerine de kulak vermeliyiz. Verdiğimiz eğitim ve öğretimin etkililiğini ölçmek ve değerlendirme adına yaptığımız sınav türünü günümüzün şartlarına, öğrenci profiline, müfredata vb. ölçütleri göz önünde bulundurarak seçmeliyiz. Araştırmada 875 Anadolu Lisesi öğrencisi ve 705 Ortaokul öğrencisine uygulanan anketle öğrencilere sınavlarda karşılaştıkları uzun cevap gerektiren sorular, kısa cevap / boşluk doldurma soruları, doğru / yanlış soruları, çoktan seçmeli sorular, eşleştirme ve sözlü sınavlarını karşılaştırmaları istendi. Öncelikle her soru tipini sevip sevmeme durumlarına göre derecelendirmeleri istendi. Daha sonra ise ankette kendilerine sunulan test maddelerini sevip sevmeme nedenlerinden kendine uygun olanı seçmeleri istendi. Eğer sevip sevmeme nedeni ankette belirtilen seçenekler arasında bulunmuyorsa anket kâğıdının arka tarafına kendi nedenini yazmaları istendi. Anket sonuçları değerlendirilip excell'e aktarıldı daha sonra ise SPSS programı ile yorumlamalar yapıldı.
Özet (Çeviri)
This was prepared to show the relationship between academic success of Anatolian High School students and their choices on exam questions that they have done so far. If there is a correlation like this, this project also shows the point of this correlation. In this study; students on 9th, 10th, 11th, 12th classes from Kırklareli, Lüleburgaz, Exams, which have primary importance, are very scary for all students. Exams like TEOG, YGS, KPSS, etc. cause concern on students. And this situation prevents students to use their knowledge that they gather until exam time during the exam, because of this, success lets up. Learning has no level and it changes all the time, so teacher's attitude to their students changes as well. We, teachers, must shape the future of our country. We must listen youth when we educate them, we must update school, classes and exams and they must be both educational and entertaining. To scale and rate the effects of education that we give students, we must choose the type of exams as appropriate to conditions, students' profile, curriculum, etc. In this study, we wanted 875 Anatolian High School students and 705 Secondary School students in the survey to compare questions that require long answers and short answers, fill in the blanks questions, true – false questions, test questions, match questions and oral tests. We wanted them to identify what types of questions that they like or not. After that, if their reasons of being like them or not match their answers, we wanted them to choose one or some options; if they are not, we wanted them to explain why. The results of survey were reviewed and they were written on Ms Excel and then comments about it were made by using SPSS.