Pedagojik formasyonda kayıtlı öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması dosyasındaki okul yönetimi ve yöneticisiyle ilgili görüşlerinin analizi
An analysis of opinions of candidate teachers under pedogogical proficiency about school management and headmaster
  1. Tez No: 407137
  2. Yazar: CENGİZ ALTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Adayı, Gözlem Raporu, Eğitim, Okul Kültürü, Okul Müdürleri, Pozitif ve Negatif Etkileşimler, Öğrenci Başarısı, Intern Teacher, Observation Report, Education, School Culture, School Principals, Positive and Negative Interactions, Student Success
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Mehmet Şişman'a (2002) göre“Okulun temel işlevlerinden biri, herkes için öğrenmeyi gerçekleştirmektir. Okul müdürü, söz konusu öğrenmelerin gerçekleşebilmesi için gerekli kaynakları sağlayan, ortamı hazırlayan, öğrenmeyi kolaylaştıran ve böylece öğrenmeye liderlik yapan kişidir.”Bu tanımlamaya göre okulun temel görevi öğrenmeyi gerçekleştirmek ve bunu sağlamak içinde uygun ortamın müdür tarafından oluşturulmasıdır. Okul müdürünün görevi ise okuldaki tüm insan ve madde kaynaklarını en verimli bicimde kullanarak, okulu saptanmış amaçlarına uygun olarak yaşatmak ve gelişimini sağlamaktır (Bursalıoğlu, 1982). Bu araştırma, nitel araştırma içerik analizi yönteminde baz olarak seçilen 7 ayrı okul türünde 150 öğretmen adayının gözlem raporlarındaki okul yönetimi ve okul yöneticilerinin yönetsel davranışları ile ilgili gözlemleri incelenerek gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma deseninde ortaya çıkan araştırma sonuçlarına göre öğrenci sayısı az ve fiziki donanımı iyi olan okullarda çalışanların mutlu olduğu yönetici, öğrenci, öğretmen ve veliler arasındaki iletişimin ve güvenin yüksek olduğunun gözlemlendiği ortaya çıkmıştır. Öğrenci staj raporlarındaki bilgilerin araştırılmasıyla ortaya çıkan sonuçlara göre sınıf mevcudu fazla olan okullarda disiplin sorunlarının fazla olduğu bu da okul idaresini meşgul ettiği ve okul müdürlerini negatif yönde etkilediği belirtilmektedir. Okul müdürleri eğitim ve yönetimin kalitesini yükseltmek ve bu konuda sürekli gelişimi sağlamak için daha çok araştırma yapmalıdır. Kolay ve Toremen' e (2003) göre yöneticiler önce kendilerini sürekli geliştirmeli ve süper liderlik özelliklerini gösterip edindiği tecrübe ve bilgiyle çalışanlarını geliştirmelidir. Kendi bilgisini ve tecrübesini arttırmayan kendini çağın şartlarına göre geliştirmeyen okul yöneticisinin çalışanlarını geliştirmesi mümkün değildir.
Özet (Çeviri)
According to Mehmet Şişman (2002); one of the main functions of schools is to extent education to everyone. The headmaster supervises this education by providing the necessary resources and environment. According to this definition, the main mission of schools is to educate people. The school management is an application of educational administration to a limited area. The purpose and structure of the educational system determines the limits of this area. The main occupations of the headmasters are: To use the human and material resources more efficiently and to make plans for the continuation and the development of the education (Bursalıoğlu, 1982). This research has been carried out with the method of qualitative content analysis research. 150 candidate teachers have accomplished their internships in 7 different types of schools and they have expressed in their internship report about the school administrators and the managerial behaviors of school boards. According to the results of a study in qualitative research designs, employees are happier in a school where physical conditions are good, the number of students is relatively low, the communication between teachers, principals and parents has emerged, and the confidence is high. According to the results of the student internship reports, the emerging discipline problems in schools with larger class sizes makes the school administration busier and affected school masters negatively. Headmasters should do more research for the efficiency, continuity and the quality of education and administration. For this reason; headmasters must continually improve themselves and should show super-leadership qualities to improve employees. Because a school manager who does not improve himself cannot improve his employees (Kolay & Toremen, 2003).