Performatif toplumsal cinsiyet ve erkeklik: Küf, Yozgat Blues ve Ben O Değilim
Performative gender and masculinity: Küf, Yozgat Blues and Ben O Değilim
- Tez No: 407306
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİRE RUKEN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Judith Butler, performatif toplumsal cinsiyet, idrak edilebilirlik, erkeklik, sınırlı performans, Judith Butler, performative gender, intelligibility, masculinity, limited/minimal performance
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tezin amacı örneklem olarak seçilen Küf (Ali Aydın, 2012), Yozgat Blues (Mahmut Fazıl Coşkun, 2013) ve Ben O Değilim (Tayfun Pirselimoğlu, 2013) filmlerinde Ercan Kesal'ın minimal ve sınırlı performansla canlandırdığı erkek karakterleri Judith Butler'ın performatif toplumsal cinsiyet kuramı ile incelemektir. Toplumsal cinsiyetin inşasını görünür kılan aşırı eril performansların aksine sınırlandırılan erkeklik performansları erkekliğin doğal ve önceden belirlenmiş olarak algılanmasına neden olur. Buradan hareketle tez, filmlerde yer alan erkek karakterlerin sınırlandırılmış ve tekrar eden performanslarını inceleyerek, karakterlerin tekrarların oluşturduğu yinelenebilirliğe atıfla performatif toplumsal cinsiyeti nasıl kullanmaya çalıştıklarına ve filmlerin sonunda yaşadıkları değişimle nasıl yeni bir idrak edilebilirlik içinde kaldıklarına odaklanmaktadır. Erkek karakterler performatif toplumsal cinsiyeti ve dolayısıyla da tekrarları kullanarak idrak edilebilirliklerini sürdürmeye çalışmaktadır. Oysa filmler karakterlerin başarılı veya başarısız olmaları sonucunda yeni bir idrak edilebilirlikle sonuçlanmaktadır. Bu ise erkekliğin doğal ve değişmez olmadığını, değişime veya dönüşüme açık olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyse the male characters, represented by the minimal and limited performance of Ercan Kesal, within the frame of Judith Butler's performative gender theory and the selected films, Küf (Ali Aydın, 2012), Yozgat Blues (Mahmut Fazıl Coşkun, 2013) and Ben O Değilim (Tayfun Pirselimoğlu, 2013). Unlike extreme male performances that can reveal the construction of gender, limited male performances can lead to the perception that gender is innate and predetermined. From this point of view, by analysing the limited and repeated performances of the male characters, the thesis focuses on how these male characters use performative gender with a reference to the iteration and how they end up with a new intelligibility with the change they experience at the end of the films. By using performative gender and iteration accordingly, the male characters in the films try to maintain their intelligibility. However as a result of the characters' success or failure, the films end with a new intelligibility. This, on the other hand, indicates that masculinity is not natural or stable, but inclined to change or alternation.