Büyükşehir belediyelerinin stratejik planlarındaki misyon, vizyon ve stratejik amaçların içerik analizi
Content analysis of mission, vision and strategic goals as stated in the strategic plans of metropolitan municipalities in Turkey
  1. Tez No: 327696
  2. Yazar: SEVAL RENKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyükşehir Belediyesi, Misyon, Vizyon, Stratejik Amaçlar, İçerik Analizi, Metropolitan Municipalities, Mission, Vision, Strategic Goals, Content Analysis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bugün tüm dünyayı etkisi altına almış küreselleşme, ülkemizde de uzun bir süredir etkisini göstermekte ve bu yeni gelişmeler de yeni yaklaşımlara uyum sürecini gerekli kılmaktadır. Değişen müşteri beklentileri, rekabet baskısı, sanayileşme ve kentleşme gibi sosyo-ekonomik gelişmeler özel sektörün yanı sıra kamu kuruluşlarının da yeni bir yeni bir yönetim anlayışının benimsenmesi konusunda hızlandırıcı bir etki yaratmıştır. Özellikle son yıllarda bir çok mali ve idari sorunlarla yüz yüze gelen kamu kurumları benimsedikleri yeni yönetim anlayışıyla daha iyi hizmet verme yolunda önemli adımlar atmışlardır. Bu önemli adımlardan bir tanesi 2003 yılında kabul edilen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile gerçekleşmiştir. Bu kanun ile nüfusu 50.000'i aşan belediyelerde stratejik planlama ve uygulamaları zorunlu hale getirilmiştir. İhtiyaç ve beklentileri artan vatandaşlarına en iyi hizmeti vermek isteyen belediyeler, böylelikle yeni bir reform sürecine dahil olmuş ve stratejik plan yapmaya başlamıştır. Bu yönetim tekniği ile kamunun hantal ve bürokratik yapısı kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanan bir yapıya dönüştürülmeye çalışılmıştır. Uzun ve orta vadeli planlar yaparak amaçlarına ulaşmada önemli oranda fayda sağlayan bu yönetim anlayışıyla belediyeler; etkinlik, verimlilik, hesap verilebilirlik, saydamlık gibi bir çok faydaya sahip olmaktadır.Bu çalışmanın temel amacı Büyükşehir Belediyelerinin stratejik planlarındaki misyon, vizyon ve stratejik amaçlarının; içerik analizi dahilinde eğilimlerini, stratejik planlarının belirlenen kriterler çerçevesinde birbirlerine ne ölçüde benzediğini ve hangi noktada ayrıldıklarını saptamaktır. Çalışma Türkiye'deki 16 Büyükşehir Belediyesi'nin misyon, vizyon ve stratejik planlarına odaklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Globalization has been influencing all sorts of organizations and societies in an increasing pace. Influences and outcomes of globalization are manifold. For instance economies, technologies and politics of nations are forced to become aligned with the rules and necessities of globalization so that societies could benefit more effectively from the phenomenon. Today not only profit seeking organizations but also the public organizations are realigning their resources, structures, goals and strategies around globalization and its requirements.Public organizations in particular are pushed to revamp their administrative and financial activities along with the globalized know-how to clear off long-standing problems. Beginning in 2003, a new public law code 5018 required all public organizations to obey ?Public Organizations? Financial Administration and Control Law?. This law demands that all municipalities with population over 50,000 develop strategic plans in order to meet citizens? needs in the municipality. The main thrust of such a shift toward strategic planning is to use public funds more productively (effectiveness and efficiency, transparency, accountability and integrity measures must be regarded in using public funds).This research content-analyzed strategic plans of 16 metropolitan municipalities in order to determine whether there are differences and similarities in terms of their main duty (mission), vision and stated strategic goals. Findings of the analysis, conclusion and recommendations are presented in the study.