Müteselsil kefaletin kurulması ve geçerlilik şartları
Joint bail establishment and the conditions for validity
- Tez No: 407366
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kefalet, Teminat, Müteselsil, Kefil, Garanti, Bail, Guarantees, Joint, Warranty
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kefalet, bir kimsenin asıl borçlunun borcunu ödememesi halinde bu borçtan şahsi olarak sorumlu olmayı alacaklıya taahhüt ettiği sözleşmedir. Kefalet hukuki niteliği itibariyle feri ve aynı zamanda da tali bir sözleşmedir. Ferilikten kasıt kefaletin tarafları her ne kadar kefil ve alacaklıdan oluşuyorsa da kefalet alacaklı ve borçlu arasındaki asıl borca bağımlıdır. Bu niteliği sebebiyle kefalet, feri bir borçtur. Asıl borçluya takip yapılıp; bu takip semeresiz kalmadan ya da kefaletten önce rehin verilmişse bu rehin paraya çevrilmeden kefil hakkında takip yapılamaması haline kefaletin taliliğini ifade eder. Kefalet sözleşmesinde kefilin borcu, içerik ve şekil yönünden asıl borçtan bağımsız bir borç özelliğine sahipti. Her ne kadar kefalet ilişkisi üçlü bir ilişki ortaya çıkarsa da ve alacaklı ile borçlu arasındaki temel borç ilişkisi ile doğrudan doğruya bağlantısı bulunsa da bu özellik varlığını sürdürmektedir. Müteselsil kefaletin söz konusu olabilmesi için kefilin,“müteselsil kefil”olma iradesinin sözleşme metninden açıkça anlaşılması gerekir. Sözleşme metninde mutlaka“müteselsil kefil”ibaresinin kullanılması zorunlu değildir; kullanılan ifade ve ibarelerden bu iradenin varlığının anlaşılması gerekli ve yeterlidir. Müteselsil kefalete ilişkin kefalet sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması ve kefilin sorumlu olduğu miktarın sözleşmede açıkça gösterilmesi zorunludur. Kefalette şekil şartına uyulmaması halinde bu sözleşme geçersizdir. Burada kesin hükümsüzlük hali vardır. Kefalete ilişkin TBK hükümlerinde kefaletle teminat altına alınan borca ilişkin asıl borulunun sahip olduğu defilere kefilin de dayanabileceği kabul edilmekle birlikte ayrıca kendisine ait olup da alacaklıya karşı ileri sürebileceği defi hakları da vardır.
Özet (Çeviri)
The bail is the agreement between the creditor and the person where in case of the original debtor fails to pay the debt then the person in the agreement agrees pay. The bail is non-essential and secondary agreement from the legal perspective. From the“non-essential”aspect what referred to is that the bail agreement relates to the debt of the debtor and the creditor even if it mentions the bailer (guarantor) and creditor. From this aspect the bail is a non-essential debt. If the original debtor is pursued and in the event that this effort does not become fruitless or in other terms if the a pledge is given before and there was no need to go after the bailer, the this aspect relates to the“secondary”aspect of the bail. In the bail agreement the bailers (guarantor) debt is different from that of the original debt both in terms of shape and content. Even if there is a triple relationship in the bail the basic debtor- creditor relationship dominates and this property stays the same. In order for the Joint bail to be a matter of the subject the“joint bail”situation should be clear in the agreement. It is not necessary to have“joint bailer”term in the agreement while it is necessary and sufficient that terms the will for the joint bail is evident from the words and expressions. It is mandatory that the agreement is made in writing and the amount that the bailer bears responsibility is clear. If the shape (figurative form) of the bail is not followed the agreement is void. There is certain invalidity in this situation. In bail portion of the (Turkish Debt Law, TBK) the bailer has similar rights as the creditor over the debtor in terms of collecting back his credit in addition to his own right toward the creditor.