Erotik resimde ahlak ve şiddet imgeleri
Images of moral codes and violance in erotic painting
  1. Tez No: 407375
  2. Yazar: SEBAHATTİN YÜCE
  3. Danışmanlar: PROF. HÜSNÜ DOKAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Erotizm, Pornografi, Ahlak, Şiddet, Resim, Sanat, Sexuality, Eroticism, Pornography, Moral, Violance, Painting, Art
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez çalışmasında ahlak kavramını, çıplaklık, giyiniklik ve bunların cinsellikle olan bağlantısı açısından ele alarak, insan ilişkilerinde ahlak anlayışının yerini ve kimi durumlarda bu yüzden ortaya çıkan şiddeti, tarihte ilgi çekici olduğunu düşündüğüm dönemler ve kültürlerle birlikte inceleyerek, çalışmalarda erotizm ve pornografi kullanılarak aktarmaya çalışılmıştır. Cinsellik, insanda var olan en güçlü içgüdülerden birisidir. Bir diğer şekliyle cinsellik, üreme içgüdüsüyle birlikte var olur ancak insanın özgür iradesinden ötürü üreme amacı dışında, erotizm şeklinde de gerçekleşebilir. Gerçekleşmesi için ise ötekinin varlığı ve bedeni gereklidir. Yani, bazı durumlar dışında (taciz, tecavüz vb.) bir diğerinin onayı olmaksızın gerçekleşemez. M. Mukadder Yakupoğlu'nun belirttiği gibi“Örtme olgusu bir ahlak kuralının varlığını gösterir. Bu kuralın amacı da şiddeti önlemektir”(Yakupoğlu, s:313). Ahlak kuralları toplum içindeki bireyleri birtakım ayrıcalıklardan yoksun bırakır. Şiddet ise, bu çerçevede kaçınılmaz bir şekilde ortaya çıkar. Ahlak kurallarının mutlaklığı onları sorgulanamaz kılmaz. Şiddet bu noktada devreye girer. Şiddetin ortaya çıkmasının temel sebeplerinden birisi insanların, cinsellik içgüdüsünü ahlak yoluyla kısıtlayarak, bastırmasıdır. Fakat problem şudur ki; Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinde de belirttiği üzere cinsellik insanların en temel gereksinimlerinden birisidir. Durmaksızın yapılan bu baskı en nihayetinde bir yerden patlak verir. Ahlakın karşısındaki en büyük güç içgüdülerdir. İçgüdüler her daim tatmin olmak ister ve bu gerçekleşmediğinde şiddete başvururlar. Ahlak kurallarının etkin rol oynadığı toplumlarda şiddet olaylarının, bohem topluluklara göre, daha fazla olması bu baskının kaçınılmaz sonucudur. Tez konusu kapsamında yaptığım çalışmalarda ortaya çıkan sonuçlar öznel olarak algılanabilir (tek bir cinsellik -eril- yaklaşımı açısından ele alınması bakımından). Bu durumun sebebi çalışmalarımda oto portrelerimden oluşan eskizlerime verdiğim önceliktir. Devam edecek süreçte öznel olan bu bakış açısı (ki sadece ortaya çıkan sonuçlar açısından şu an için böyle) çalışmalarımda diğer cinsel yaklaşımları da kapsayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study the concept of morality will be approached on the bases of; nudity, coveredness, and their relationship with sexuality; the place of morality in human relations and violence, which appears in some situations, studying with cultures and periods in history that i find interesting will be explained with the usage of concepts of erotism and pornography. Sexuality is one of the most fundamental instincts. Due to the fact that sexuality exists with the instinct of reproduction. However, sexuality also exists, other than the aim of reproduction, in the way of eroticism because of the free will of human beings. In order this happen what is necessary is the existence and other body of the other. Meaning that it cannot happen, except the for cases of sexual harrasment, rape etc., without the permission of the other. As M. Mukadder Yakıpoğlu states“The concept of cover proves the existence of a moral rule and the aim of this rule is to prevent violence.”(Yakupoğlu, p:313). Rules of morality disables some people taking advantage of certain privileges. On the other hand, violence inevitably comes to existence in this case. The absoluteness of moral rules does not make them unquestionable and this is where violence intervenes. The most basic reason for violence to exist is that people suppress such a fundamental instinct with morality. However the problem is, as given in Abraham Maslow's famous“hierarchy of needs”, sex is one of the most basic needs of human beings. The long duration of morality suppressure would eventually break down in some point in time. The strongest power against morality is instincts, because of their primitive nature. Instincts deman to be satisfied continuously and would use violence to achieve that need, if the satisfaction was not fulfilled. Regarding this, there are more events of violence in the socieities with strong moral rules, compared to the bohemian societies, which is the inevitable result of the pressure. The results of this study can be regarded as the study is a subjective one, due to the fact that only the approach of masculinity is used in the study. The reason for this is the privilige given to my self-portraits and sketches. The following process will be consisted of using other sexuality approaches.