The communıcatıon hub role of ındonesıa ın the asean way of regıonalısm: The case of South Chına Sea
Asean yolu bölgeselcı̇lı̇ğı̇nde endonezya'nın ı̇letı̇şı̇m merkezı̇ rolü: Güney Çı̇n Denı̇zı̇
  1. Tez No: 764763
  2. Yazar: EREN İRFANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA GÖÇER AKDER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Endonezya, ASEAN Yolu, Güney Çin Denizi, Dış Politika Rolleri, Bölgeselcilik, Indonesia, ASEAN Way, South China Sea, Foreign Policy Roles, Regionalism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bölge Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu tez, ASEAN'ın 1967'de kuruluşundan bu yana Endonezya'nın ASEAN Yolu bölgeselciliğindeki dış politika rolüne açıklık getirmeyi amaçlamaktadır. Aktör (Endonezya)- yapı (ASEAN Yolu) ilişkilerini araştırmanın merkezine alan tez, Endonezya'nın yapısal talepler doğrultusunda ASEAN üye ülkeleri arasında iletişimi kolaylaştıran bir iletişim merkezi rolü geliştirdiğini savunmaktadır. Bu rol, grup birliğini koruma, grup vizyonunu ve gündemini belirleme ve grubu bölge dışı ölçeklerde temsil etme gibi katmanlar içermektedir. Bu üç katmanı Endonezya'nın bir dizi dış politika vakası üzerinden değerlendirdikten sonra tez, Güney Çin Denizi ihtilafları çerçevesinde Güney Çin Denizi'ndeki potansiyel çatışmaların yönetilmesine ilişkin çalıştayların başlatılması, Güney Çin Denizi Davranış Kurallarının oluşturulması ve 2012'deki Ortak Bildiri başarısızlığı vakaları üzerinden Endonezya'nın iletişim merkezi olma rolünü incelemektedir. Tez, Endonezya'nın iletişim merkezi rolünün ve ASEAN Yolu bölgeselciliğinin birbirini karşılıklı var eden yapılar oldukları sonucuna varmaktadır. ASEAN Yolu'nun normatif yapısı Endonezya'nın rolünü yerine getirmesini sağlarken, Endonezya'nın rolü de ASEAN Yolu'nun varlığını korumasını sağlamaktadır. Bu bağlamda, Joko Widodo döneminde artan milliyetçilik çerçevesinde Endonezya dış politikasında birtakım sapmalar gözükse de özellikle ASEAN ile ilgili hususlarda Endonezya'nın iletişim merkezi olma rolünü geliştirerek devam ettirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to clarify the foreign policy role of Indonesia in the ASEAN Way of regionalism since the establishment of the organization in 1967. By taking the agent (Indonesia) - structure (ASEAN Way) relations at the core of the inquiry, the dissertation argues that Indonesia has developed a communication hub role that facilitates communication among the ASEAN member states in light of the structural demand. This role entails the layers of maintaining the group unity, setting the group vision and agenda, and representing the group in extra-regional scales. After evaluating these three layers through a set of foreign policy cases of Indonesia, the dissertation examines the communication hub role of Indonesia in the framework of the South China Sea disputes through the initiation of the workshops on managing potential conflicts in the South China Sea, the establishment of Code of Conduct on South China Sea, and the Joint Communique failure in 2012. The dissertation concludes that the communication hub role of Indonesia and the ASEAN Way of regionalism are mutually constitutive constructs. While the normative character of the ASEAN Way enables Indonesia to perform its role, the role of Indonesia enables ASEAN Way to sustain. In this sense, although the recent rise of Indonesia provides minor diversions in Indonesia's foreign policy inclinations in terms of increasing nationalism under the rule of Joko Widodo, Indonesia continues to perform and even develops its communication hub role in the ASEAN matters.