Uluslararası Hukuk ışığında Türk İş ve Sosyal Güvenlik Hukukunda hamile ve anne işçilere yönelik koruyucu düzenlemeler
Protective measures for pregnant and mother workers in Turkish Labour and Social Security Law in consideration of International Law
  1. Tez No: 407443
  2. Yazar: OLGU ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM GÖKÇEOĞLU BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş hukuku, sosyal güvenlik hukuku, analık, kadınlar, koruyucu hüküm, annelik, hamilelik, koruma, Labour law, social security law, maternity, women, protective measures, maternal, motherhood, pregnancy, protection
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, çalışma yaşamında kadın işçilerin hamilelik ve anne olmaları nedeniyle yararlandıkları düzenlemelerin, uluslararası örgütler çatısı altında düzenlenen sözleşmeler ve uluslararası mahkeme kararları neticesinde iç hukukta yarattığı etkileri ve yıllar içerisinde yapılan değişiklikleri değerlendirmektir. Türk hukukunda işverenin, hamile ve anne işçiye kullandırmak zorunda olduğu izinler ile birlikte kadınların çalışma yaşamına katılımını artırma ve aile sorumluluğunun paylaşılması açısından ebeveyn izninin İsveç örneği incelenmiştir. Bununla birlikte sosyal güvenlik hukuku bakımından hamile ve anne işçilerin faydalanacağı sosyal sigorta ve yardımlara da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to evaluate the domestic regulations specified for pregnant and mother workers, which had been changed through the time according to conventions ratified by States and international court decisions. Maternity leave, breastfeeding leave and other leaves provided by laws are explained. Sweden model on maternity leave and parental leave is examined on the subject of women participating in work force and sharing the responsibilty of home and child care. In addition to that, maternal social funds and social insurance regulations in Turkish Social Security Law also exist within the structure of this thesis.