Tıbbi uygulama hatası nedeniyle yapılan soruşturmalarda, 2009-2014 yılları arasında, İzmir Tabip Odası Onur Kurulu tarafından verilen kararların değerlendirilmesi
Assessment of decisions made by the discipline committee of İzmir Medical Chamber between the years 2009-2014 during inquiries made due to medical malpractice
- Tez No: 407490
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ ARSLAN HIZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Law, Public Administration, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi uygulama hatası, malpraktis, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu, tabip odası, onur kurulu, Medical malpractice, malpractice, professional organisation with public institution status, medical chamber, disciplinary committee
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Tıbbi uygulama hatası, tek bir nedeni olmayan çok bileşenli önemli bir sorundur. Tıbbi uygulama hatasının bir tarafında sadece sağlık çalışanının, diğer tarafında ise hastanın olduğu şeklinde hatalı bir yaklaşım vardır. Gerçekte, tıbbi uygulama hatasının oluşumunda, tıbbi organizasyondan yani yönetimden kaynaklanan sorunlar da bulunabilir. Son yıllarda, tıbbi uygulama hatası iddialarının sayısı ve bu iddialara bağlı hak arayışları artış göstermektedir. Hasta ve hasta yakınlarının tıbbi uygulama hatasına bağlı şikayetlerini değerlendiren farklı makamlar bulunmaktadır. Bu makamlar, sağlık çalışanının görev yaptığı sağlık kurum ve kuruluşunun niteliğine göre değişmektedir. Hastaların başvuruları bir tarafta adli makamlar tarafından bir tarafta ise idari makamlar tarafından incelenmektedir. Kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan Türk Tabipleri Birliği ve ona bağlı Tabip Odaları da, hekimlerle ilgili tıbbi uygulama hatası iddialarını etik ve mesleki ilkeler bakımından değerlendiren makamlardan birisidir. Çalışmamızın birinci bölümünde, tıbbi uygulama hatası kavramına ilişkin genel bir değerlendirme yapılmış, tıbbi uygulamanın hukuka uygunluk koşulları, tıbbi uygulama hatalarının nedenleri ve türleri, komplikasyon kavramı ele alınmıştır. İkinci bölümde, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu kavramı, meslek kuruluşlarının özellikleri, Türk Tabipleri Birliği ve tabip odalarının hukuki yapısı, disiplin yaptırımı yetkisi ve soruşturma yöntemleri incelenmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde, 2009-2014 yılları arasında, 6 yıllık dönemde, İzmir Tabip Odası Onur Kurulu gündemine gelen tıbbi uygulama hatası iddiaları ele alınmış, onur kurulu tarafından hakkında değerlendirme yapılan hekimlere ilişkin veriler paylaşılmış, hekimlerin hangi tür hataları yaptıkları ele alınmış ve onur kurulunun hatalar karşısında nasıl bir yaklaşım içinde olduğu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Medical malpractice, which does not have only one cause, is a multifactorial important issue. There is a wrong attitude such as on one side of medical malpractice there is only the medical staff, and on the other side the patient. In actual fact, there may be issues arising from the medical organisation, that is, the management. In recent years, the number of the medical malpractice claims and therefore the legal remedies have been increasing. Depending upon the medical malpractice, there are different official authorities assessing the claims of the patients and patients' relatives. These authorities differ according to the qualification of the health institution and organisation at which the medical staff is working. The applications of the patients are considered on one hand by the judicial authorities and on the other hand by the administrative authorities. Turkish Medical Association which is a professional organisation with public institution statusand the related medical chambers are as wellfrom the authorities assessing the medical malpractice claims in terms of principles of ethics and professional ethics. At the first section of this study, a general assessment related to the medical malpractice is made, the compliance conditions with laws of medical practice, the causes and types of medical malpractice, the concept of complication are discussed. At the second section, the concept of professional organisation with public institution status, the properties of professional organizations, the legal structure of Turkish Medical Association and medical chambers, their authority for disciplinary enforcement and inquiry procedures are discussed. At the third section of the study, medical malpractice claims which were brought to the agenda of the Discipline Committee of Izmir Medical Chamber at the six year period between 2009-2014 are discussed, data of the doctors about whom assessments were made by the discipline committee is demonstrated, the types of the medical errors made by doctors and the attitude of the discipline committee towards the medical errors are examined.