Fuhuş, seks işçiliği ve fuhuş yüzünden bulaşan zührevi hastalıklarla mücadelenin hukuki boyutu
The legal di̇mensi̇on of the fi̇ght of prosti̇tuti̇on, seks work and venereal di̇seases i̇nfected wi̇th prosti̇tuti̇on
  1. Tez No: 407489
  2. Yazar: DERYA ÜÇGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EVRA ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: FuhuĢ, Zührevi Hastalıklar, Genel Kadın, Seks ĠĢçisi, Prostitution, Venereal Diseases, General Women, Sex Worker
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Neredeyse insanlık tarihi ile yaşıt olan fuhuşun, çok çeşitli boyutları bulunmaktadır. Kimi zaman dinî yapılar içinde karşımıza çıkan fuhuş, sosyal yapıdan hiçbir zaman kopmamış ve genel anlamda ekonomik bir yapı arz etmiştir. Bunun yanı sıra toplumlar açısından fuhuş olgusu hiçbir zaman benimsenememiş ve her daim toplumun dışına itilmeye çalışılmıştır. Bu kabullenmeme durumu genel anlamda toplumsal açıdan fuhuşun olumsuz etkilerinden korunma gereksinimine dayandırılmaktadır. Bu nedenle de toplumlar, tarih içinde fuhuş yapanlara çeşitli yaptırımlar uygulamışlardır. Bu yaptırımlar kimi zaman psikolojik olmuş, kimi zaman ise fiili cezalara dönüşmüştür. Bu bağlamda devletler de fuhuşla ilgili tedbirler almış, ancak tarihin hiçbir döneminde fuhuşun tam anlamıyla önüne geçilememiştir. Bu da devletler açısından fuhuşu önlemenin yanında insanlara bir alternatif sunma gerekliliğini doğurmuş ve genelevlerde ya da belirlenmiş bölge ve alanlarda yasal şekilde fuhuş yapılması durumu ortaya çıkmıştır. Bu şekilde devletler hem fuhuşu kontrollü hale getirmeye çalışmışlar hem de fuhuştan sağlanan ekonomik gelirden pay elde etmişlerdir. Ancak yine de insanların fuhuşa yönelmesi veya yönlendirmelerini caydırmak amacıyla birtakım yasal düzenlemeler yapılmış ve bu şekilde insanların fuhuşa yönelmeleri önlenmeye çalışılmıştır. Yasal şekilde de olsa fuhuş sonucunda bulaşabilecek hastalıkları önlemek amacıyla da birtakım düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur. Ülkemizde de çeşitli kanun metinleri içinde fuhuşla mücadele ve fuhuşu engellemeyle ilgili yasal düzenlemeler yapılmasının yanı sıra 1930 yılında bu konuyla ilgili bir tüzük de hazırlanmış ve fuhuşla mücadele yasal şekilde sürdürülmüştür. Hazırladığımız bu çalışmada; toplumsal anlamda fuhuş kavramına dair algıların zaman içindeki seyrini ve bunların ne şekilde değiştiğini ortaya çıkarmak; toplumun yanlış algıları olduğunu ve fuhuş sektöründe yer alan mağdurların aslında belirli zorunluluklar altında bu sektöre girmeyi seçtikleri veya buna mecbur bırakıldıklarını açıklamaktır. Bu genel izahların yanında temel amacımız hukuksal açıdan fuhuş kavramına yaklaşım ve bu yaklaşım sonucunda fuhuş konusundaki bireysel veya örgütsel yaptırımlar ve fuhuş tüzüğündeki maddelerin incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
Prostitution which is almost as the same age as human being history, has various dimensions. Sometimes we encounter in prostitution for religious structures, but the social structure has never broken and it is an economic structure in general. As well as in terms of its communities, the phenomenon of prostitution was never adopted and has always tried to be excluded from society. In general, this inability to accept the status is based on the protection needs of the socially negative effects of prostitution. Therefore, the communities applied various sanctions against the prostitutes in the history. These sanctions are sometimes psychological and sometimes has been transformed into the actual punishment. In this regard, the states also have taken measures relating to prostitution, but at no time period in history prostitution has not been prevented literally. Besides this, the state in terms of preventing prostitution has led to the necessity to offer an alternative way to people and to do so in a legal brothel prostitution has emerged in the case. In this way, both states have tried to make prostitution controlled and have obtained a share of economic income derived from prostitution. However, some legal provisions have also tried to discourage people to turn to prostitution or made, thus it has been aimed preventing their orientation toward people's prostitution. However, a number of regulations were needed in order to prevent sexually transmitted disease which can be transmitted by prostitution. Anti-prostitution laws in various texts in our country as well as of making regulations related to preventing prostitution are prepared by a regislation on this issue was carried out in legally in 1930. In this study I have prepared, the progression over time of perception into prostitution concept of social meaning and to reveal what they have exchange throughout time, or society has wrong perceptions and victims of prostitution actually under certain obligations they choose to enter this sector or that it forced to enter in it. Besides these general explanations, our goal is to approach the concept in terms of legal prostitution is to investigate the matter in and individual or organizational sanctions on prostitution statutes as a result of this approach.