Hastane enfeksiyonlarında hemşirenin sorumluluğu
Nurse's responsi̇bi̇li̇ti̇es i̇n nosocomi̇al infecti̇ons
- Tez No: 407491
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ ARSLAN HIZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Hukuk, Kamu Yönetimi, Nursing, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Hastane Enfeksiyonları, Enfeksiyon Kontrolü, HemĢirenin Sorumlulukları, Nosocomial Infections, Infection Control, Responsibilities of Nurses
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bir sağlık kuruluşuna sağlık hizmeti almak için başvuran hastanın tedavisi sırasında hastane enfeksiyonları görülebilir. Hastane enfeksiyonları hastada; ek sağlık problemlerine, işgücü kaybına, hastanın hayatını kaybetmesine, tedavi maliyetlerin artmasına yol açan farklı durumlara neden olabilir. Hastane enfeksiyonları alınacak tedbirler ile önlenebilmektedir. Hastane enfeksiyonları ile mücadelede sağlık personelinin, ekip çalışması büyük önem taşımaktadır. Hastaya sunulan sağlık hizmetinin tüm aşamalarında hemşireler görev almaktadır. Hemşirelik hizmetleri hastane enfeksiyonları ile mücadelenin başarısı için en önemli kriterlerden biridir. Çalışmamızda hastane enfeksiyonlarını önlemede hemşirenin sorumluluğu incelenmiştir. Çalışmamızın birinci bölümünde hastane enfeksiyonlarının tanımı, önemi ve türlerine değinilmiştir. İkinci bölümde hastane enfeksiyonlarını kontrolü ve önlemesi için standart önlemler ve enfeksiyon türlerine göre alınacak önlemlere değinilmiştir. Üçüncü bölümde dünyada ve ülkemizde hastane enfeksiyonları ile mücadele ile ilgili yapılan çalışmalar ile hemşirenin idari ve hukuki sorumlulukları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nosocomial infections may occur during the treatment of a patient who has applied to a health facility in order to receive healthcare. Nosocomial infections may induce different complications which can cause additional heatlth problems, loss of labor, increased treatment cost and even the death of the patient. Nosocomial infections can be prevented with appropriate precautions. Teamwork of the health personnel is highly important in the fight against the nosocomial infections. Nurses are involved in all the phases of the patient care. Nursing services are one of the most important criteria for the success of the fight against nosocomial infections. Our study examines the responsibilities of nurses in the prevention of nosocomial infections. The first part of the study includes the definitons and the types of nosocomial infections and discusses their importance. The second part mentions the standard control and prevention measures and their variables according to the type of the infection. The third part examines the global and national studies related to fighting against the nosocomial infections and also analyses the administrative and legal responsibilities of nurses.