Kamu hastanelerinde tedarik zinciri uygulamalarının çalışanların bakış açıları doğrultusunda değerlendirilmesi (Ankara Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi uygulaması)
Evaluation of supply chain practices in public hospitals in perspective of the employees(Ankara Oncology Education Research Hospital case)
  1. Tez No: 458760
  2. Yazar: OĞUZ AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZET GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, Tedarik Zinciri Uygulamaları, ÇalıĢanlar, Değerlendirme
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüzde Hastaneler yalın sağlık hizmeti üretmekle kalmayıp, tüketicileri olan hasta ve yakınlarına tedavi hizmetleri birlikte eĢ zamanlı olarak eğitim, yeme-içme, otelcilik hizmetleri, temizlik, güvenlik, danışma, kantin, bakım onarım vb. hizmetleri de üretmektedir. Hastanelerin organizasyon yapıları bu kadar birbirinden farklı üretimleri kendi kaynakları ile üretebilmesi zor olmasından dolayı bu destek üretimlerle birlikte bazı tıbbi hizmetleri (Laboratuvar testleri, MR, Ultrason vb)dış kaynak kullanımı ile tedarikçilerden temin etmektedirler. Tedarikçiler üretimlerini hastane işletmesi adına sunmaktadır. Sağlık hizmeti üretimi için gerekli tıbbi makine teçhizat, tıbbi ilaç ve malzemeler ile diğer üretim hammaddelerin temini ile hizmetlerin temini tedarik zinciri yönetimi ile sağlanmaktadır. Hastanelerde tedarikçilerin üretimlerinin, hastaların ihtiyaçlarını karşılama yeterlilikleri, çalışanlarının konularındaki uzmanlıkları, hastaneyi temsil yeterlilikleri, zamanında ve kaliteli üretebilme yeterlilikleri vb. konular TZY'de çok önem arz etmektedir. Hastanelerin tedarik zinciri yönetimi çok safhalıdır. Bu çalışmada Ankara Onkoloji Hastanesinde tedarik zinciri yönetiminin çalışanlarının bakış açıları doğrultusunda değerlendirilmesine çalışılmıştır. Bu çalışmanın birinci bölümünde hastanelerin tanımları, kamu hastanelerinde üretilen hizmetler, tedarik, tedarik zinciri ve tedarik zinciri yönetimi ne demektir tanımları yapılmıştır. Ayrıca Sağlık Bakanlığının merkezi tedarik sistemleri ve uygulamaları hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise; araştırmaya konu Ankara Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesinin sağlık hizmeti üretim birimleri hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise; Hastanede tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının çalışanların görüşleri açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışanların bakış açılarını öğrenmek için beşli likert ölçeğine göre 36 sorulu anket tanzim edilmiştir. Çalışanlara 650 adet anket dağıtılmış olup 403 adedi cevaplanarak dönmüştür. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Cronbach Alpha ve KMO-Bartlett Testi güvenilirlik testleri ile verilerin tamamına güvenilirlik testi yapılmış ve Cronbach Alpha değerinin 0,985 olduğu görülmüş ve bu değerin kabul edilebilir değer aralığında yer aldığı anlaşılmıştır. Soru formu geliştirilirken konu hakkında iki akademisyeninin görüşleri alınarak içerik geçerliliği de kontrol edilmiştir. Ayrıca KMO testi 0,969 çıkmıştır ki bu oran örneklem büyüklüğünün yeterli olduğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, Hospitals not only provide just health services, but also provide services to patients and their relatives who are consumers, such as education, food and beverage, hotel services, cleaning, security, counseling, canteen services, too . Because of hospitals can not produce so many different productions with their own resources, these supports are supplied from suppliers with outsourcing of some medical services (Laboratory tests, MR, Ultrason, etc.) along with the production. The suppliers present their productions on behalf of the hospital operator. The supply of medical machinery equipment, medical drugs and materials and other production raw materials required for the production of health care services and the services of these services are provided through supply chain management. In hospitals, the producers of the suppliers, the competencies to serve the needs of the patients, the expertise of the employees in their subjects, the adequacy of representation of the hospital, Issues are very important in TZY. The supply chain management of hospitals is very sophisticated. In this study, it was tried to evaluate the supply chain management in the Ankara Oncology Hospital in line with the perspectives of the employees. In the first part of this study, explanation of hospitals, services provided in public hospitals, supply, supply chain and supply chain management are defined. In addition, information about the central procurement systems and applications of the Ministry of Health have been given. In the second part; Information about the health service production units of the Ankara Oncology Education Research Hospital has been given. In the third part; In the hospital, the management of supply chain management was evaluated in perspective of employees' opinions. A survey of 36 questionnaires was prepared according to the five-point Likert scale in order to find out the perspective of employees. 650 survey were distributed to the employees and 403 responses were answered. The obtained data was analyzed by SPSS program. Cronbach Alpha and KMO-Bartlett Test reliability tests were conducted to test the reliability of all data and it was found that the Cronbach Alpha value was 0.985 and that this value was acceptable range of values. Keywords : Hospital, Supply chain applications, Employees,(Personnel), Evaluations