Sağlık hizmeti sunumunda idarenin organizasyondan kaynaklanan hukuki sorululuğu
Legal liability arising from the organization of the administration of health care delivery
  1. Tez No: 407504
  2. Yazar: HÜSEYİN KAAN KARADİBAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÇINARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Law, Public Administration, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: İdare, Sağlık hizmeti, Organizasyon, Kusur ve Hukuki sorumluluk, Administration, Health Care, Organization, Failure and Legal Responsbility
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 369
Özet
Sağlık hizmetleri genel olarak sağlığın korunması, teşhis, tedavi ve bakım için bireysel ve kurumsal olarak kamu ya da özel şahısların vermiş olduğu hizmetler olarak bilinmektedir. Bu bağlamda bireyin ve toplumun sağlığını korumak, hastalananların tedavisinin sağlanması, tedavi olup tam olarak iyileşemeyen sakat kalanların diğer insanlara bağımlı olmadan yaşamlarını sürdürülebilmesi için yapılan planlı çalışmaların tümü“sağlık hizmetleri”olarak adlandırılabilir. Sağlık hizmeti temel bir kamu hizmetidir. Anayasa'nın 56.maddesinin yüklemiş olduğu vatandaşlara sağlık hizmeti sağlama ödevinin gerçekleştirilmesi yine aynı maddeye göre, devletin kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek olur. Bireysel ve toplumsal yaşamımızda, sağlık ve tıp hizmetlerine duyulan gereksinim her geçen gün artmaktadır. Ve günümüzde gereksinim duyulan bu sağlık hizmetlerinin sunumu, sağlık personeli, tıbbi hizmetlere destek teknik personel ve bir çok faktörün de dahil olduğu bir organizasyon ile mümkün olmaktadır. Biz bu çalışma ile genel olarak idarenin sağlık hizmeti sunumunda organizasyon kusurundan kaynaklanan sorumluluğunu ayırıcı özellikleri ile ele alıp değerlendirmek istedik.
Özet (Çeviri)
Health care in general health protect is known as the individual and corporate service of the private or public for the diagnosis, treatment and care. In this respect, health care is all of planned practice for protecting heatlh of the individual and the society, providing treatment for the patients, practise for the disabled patients those could not return to health after taken treatment to sustain their lives without being dependent on other people. Health care is basic public service. Govermental execution of the assignment of the health care service given with the Article 56 of the Constitution and regarding same article is performed by utilization of health and social foundations of the public and individual and their audit. In our individual and social life, the need for health and medical service is increasing day by day. And today, the providing the health service needed is realized with combination of the organisation of the health care personnel, technical support staff to medical services and other factors. By this study, we aimed to assess the responsibility of administration for the distinctive features of the defects of the health care service organisation.