Türk Hukukunda yaşlı hakları
Older rights in Turkish Law
- Tez No: 407505
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÇINARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Law, Public Administration, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı Hakları, Sosyal Bakım, Bakıma Muhtaçlık, Elderly Rights, Social Care, Nursing Needs
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 306
Özet
Dünya nüfusundaki hızlı yaşlanma toplumlarda, devletler tarafından nüfus yapısındaki değişikliklere paralel bir sağlık hizmeti sunulması beklentisini yaratmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu ve uluslararası kurumlarca yapılan nüfus projeksiyonlarına bakıldığında ileriki yıllarda genç ve yaşlı nüfusun toplumda eşit hatta yaşlı nüfus daha ağırlıklı olacak şekilde temsil edileceği görülmektedir. Nüfustaki yaşlanma ve yaşlı sayısındaki artış hızına paralel sağlık ve sosyal destek yapısının ivedilikle oluşturulması bir zarurettir. Çünkü 65 yaş üstü bireylerin genç nüfusa göre sağlık bakım gereksinimleri ve sosyal bakım ihtiyaçları daha fazla olacaktır. Oluşturulacak politika, program ve mevzuatlar yaşam kalitesini ve genel sağlığı arttırma odaklı olmalıdır. Zira başarılı yaşlanma sağlık yanında psikolojik ve sosyal açıdan da tam bir iyilik halini gerektirir. ABD, Japonya, Almanya ve birçok AB Ülkesi sağlık ve sosyal bakım sistemleri incelendiğinde genelde düzenlemelerin yasa düzeyinde olduğu ve sağlık yanında bakım hizmetinin de güvence altına alındığı görülmektedir. Ülkemizdeki düzenleme genelge ve yönetmelikten öteye gidememiş olup, gecikmeksizin özellikle yasa düzeyinde düzenleme yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Because of fast aging society in the world population, society are expected a parallel health service offered by the state to changes in the population structure. When look at the population projections are preapared by Turkey Statistics Institution and international organizations that the young and the elderly population in the coming years will be represented even equal society is seen to be predominantly older population. Population aging and the speed of the parallel increase in the number of elderly health and social support structure is a necessity of creation urgently. Because over 65 years people will be need more health care and social care from the young population. To develop policies, programs and legislation should be focused on increasing the quality of life and general health. Because health and psychological and social aspects of successful aging requires a complete being well. USA, Japan, Germany and many EU countries the health and social care systems are usually studied legislation at the level of regulation and health care services also appear to be guaranteed. The organization of our country did not go beyond circulars and regulations, without delay, especially in law level arrangements should be made.