Kurumsal yönetim uygulamalarının finansal performansa etkileri Türkiye uygulaması
Effects of corporate governance on financial performance practice of Turkey
  1. Tez No: 407517
  2. Yazar: MEHMET AKİF SOYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER L. GEBİZLİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Finansal Performans, Performans Yönetimi, Panel Veri Analizi, Görünürde İlişkisiz Regresyon Modeli, Corporate Governance, Financial Performance, Performance Management, Panel Data Analysis, Seemingly Unrelated Regression
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Firmalar açısından değerlendirildiğinde ekonominin hızla değişmekte ve gelişmekte olan dinamik bir yapıya sahip olduğu görülmektedir. Kürselleşme gibi pek çok önemli etmenin şekillendirdiği bu yapı içerisinde, firmalar ayakta kalabilmek için yeni kavramlar ve arayışlar geliştirmeye çalışmaktadırlar. Bu noktada ekonomi içerisinde tanımlanmakta olan çeşitli pek çok kesim tarafından ciddi anlamda kurumsal yönetim kavramı üzerinde durulmaktadır. İşletmelerin kurumsal yönetim ilkelerini temel almaları ve bu uygulamaların firma üzerindeki etkilerini de değerlendirmelerinin gerekli olduğu belirtilmektedir. Böylelikle kurumsal yönetimin öneminin hızla artamakta olduğu, firma üzerindeki etkisinin analiz edilmesi gerekliliği, bunun yanı sıra performans yönetiminin ne denli önemli olduğu da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, tez çalışması kapsamında kurumsal yönetimin finansal performans üzerindeki etkilerinin incelenmesi ve ekonometrik bir model çerçevesinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kurumsal yönetim kavramının Türkiye'de faaliyet göstermekte olan şirketler için nasıl bir öneme sahip olduğu kurumsal yönetim uygulamalarının firmaların finansal performanslarını etkileyip etkilemediği düşüncesinden yola çıkılmasıyla araştırılmıştır. Bu bağlamda konuya ilişkin doktora düzeyinde yapılan çalışmalardan daha etkin ve doyurucu sonuçlar elde edilebilmesi için panel veri analiz teknikleri içerisinde yer alan Görünürde İlişkisizi Regresyon Modelinden faydalanılmıştır. Neticesinde 2000-2014 dönemi için Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler dikkate alınmış ve kurumsal yönetim ile finansal performans arasında bir ilişki bulunmuş iken kurumsal yönetim uygulamalarının finansal performansı arttırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Rapidly changing global and local economic conditions place a heavy responsibility on corporate administrations for the best possible corporate governance activities of them under all circumstances. Corporate governance authorities are expected to run their entities in all aspects from long and short term asset management to keeping up of firm equities and wealth of their shareholders. In this respect, being attentive and responsive to the factors and variables that surround the corporations becomes a continuous and agile issue for not only the agents but also the owners of corporations. Reflections of a successfull corporate governance can be observed best in terms of the properly chosen financial performance measures. This thesis concentrates especially on this matter and studies the effect of corporate management on the financial performance of corporations, in general and in Turkey in particular. Towards this aim, a worlwide and local historical perspective and current state of progress on the corporate governance phenomenon is presented from the view point of conceptual improvements, regulatory structures and institutional developments in the subject area. Then, a modeling approach is presented to show the effects of corporate governance on the financial performance of corporations. In the modeling approach, a panel data analysis for the 2000-2014 period of Turkey is provided. The embarked panel data analysis is enhanced by the application of the well known seemingly unrelated regression model so that some very enlightening investigations and interpretations at corporate levels can be performed. For the corporations under investigation, it is statistically validated that there exist a clear positive connection between the corporate governance practices and corporate financial performances.