Üniversite öğrencilerinin insani değerlerinin ve affedicilik tutumlarının depresyon, anksiyete ve stres düzeylerini yordaması
Human values and forgi̇veness atti̇tudess predi̇cti̇vi̇ty of depressi̇on, anxi̇ety and stress levels among uni̇versi̇ty students
  1. Tez No: 407526
  2. Yazar: VELİ UĞURCU
  3. Danışmanlar: DR. BÜLENT DİLMAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Affedicilik, Depresyon, Anksiyete, Stres, Value, Forgiveness, Depression, Anxiety, Stress
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, üniversite öğrencilerinin sahip oldukları insani değerleri ve affedicilik tutumlarının anksiyete, stres ve depresyon düzeylerini yordayıp yordamadığını tespit etmektir. Araştırmanın yöntemi, genel tarama modelinin bir alt türü olan“İlişkisel tarama”türüdür. Araştırmanın çalışma evrenini üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunda ise Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler tesadüfi yöntemle seçilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu 571'i kız, 187'si de erkek toplam 758 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada gönüllü olarak araştırmaya katılmak isteyen üniversite öğrencilerine“Kişisel Bilgi Forumu”,“ Değerler Ölçeği”,“Affetme Ölçeği”, ve“Depresyon, Anksiyete, Stres Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama araçlarından elde edilen veriler SPSS 18.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir Üniversite öğrencilerinin insani değerlerinin ve affedicilik tutumlarının depresyon, anksiyete ve stres düzeylerinin ilişki düzeyini belirlemek amacıyla Pearson Momentler Çarpım Korelâsyon Tekniği uygulanmıştır. Üniversite öğrencilerinin insani değerlerinin ve affedicilik tutumlarının depresyon, anksiyete ve stres ilişkin varyansı ne kadar yordadığını ortaya koymak için Basit Regresyon Analizi Tekniği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlarda ise üniversite öğrencilerinin değerler ölçeğinin alt boyutları, affedicilik tutumları, anksiyeteleri, stresleri ve depresyon düzeyleri arasında ilişkilere rastlanmıştır. Üniversite öğrencilerinin affedicilik tutumları, toplumsal değerleri, fütüvvet değeri ve özgürlük değerleri depresyonun önemli bir yordayıcısı olarak bulunmuştur. Bir diğer sonuç ise, üniversite öğrencilerinin affedicilik tutumları ve özgürlük değerleri, anksiyetelerinin önemli bir yordayıcısı olarak bulunmuştur. Son olarak araştırmadan elde edilen bulgu ise üniversite öğrencilerinin affedicilik tutumlarının stresin önemli bir yordayıcısı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present research is determining whether values and forgiveness attitudes among university students predict anxiety, stress and depression levels. The present research adopted“Relational Screening”model, which is a type of general screening model. The universe of the present research is university students. The work group was formed with students studying at Necmettin Erbakan University through random sampling. The work group consists of 571 female, and 187 male; a total of 758 students.“Personal Information Form”,“Values Scale”,“Forgiveness Scale”and“Depression, Anxiety, Stress Scale”were conducted on students who voluntarily participated in the present research. Data collected with the data collected tools within the present research were analysed on SPSS 18.0 packaged software. Pearson's Product Moment Correlation Technique was used to determine the levels of correlations between human values, forgiveness attitudes and depression, anxiety, and stress levels among university students. Simple Regression Analysis Technique was used to determine the extent human values and forgiveness attitudes among university students predict variance in depression, anxiety and stress. Findings obtained in the present research indicated the existence of correlations between subscales of values scale, forgiveness attitudes, anxiety, stress, and depression levels among university students. Accordingly, forgiveness attitudes, social values, futuwwa (generosity and courage) values, and freedom values are significant predictors of depression among university students. Additionally, forgiveness attitudes, and freedom values are significant predictors of anxiety among university students. Another finding of the present research is that, forgiveness attitudes are significant predictors of stress among university students.