Öğretmenlerin sendikal örgütlenmeye ilişkin tutumları ve sendikal örgütlenme nedenleri
Teachers' attitudes towards teachers unions and the reasons of their unionization
  1. Tez No: 407637
  2. Yazar: CİHAT ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL TEYYAR UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sendika, Örgütlenme, Tutum, Union, Organization, Attitude
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda öğretmenlerin sendikal örgütlenmeye ilişkin tutumları ve sendikal örgütlenme nedenlerine ilişkin bir durum tespit çalışması yapmak ve uygulamada karşılaşılan eksiklik ve sorunları açığa çıkararak bu sorunların çözümüne katkı sağlayacak önerilerde bulunmaktır. Araştırma betimsel bir araştırmadır. Bu doğrultuda veri toplama tekniği olarak hem nitel hem nicel boyutları içeren karma yöntem kullanılmıştır. Araştırma, nitel verilerin elde edilmesinden sonra nicel verilerle desteklenmiştir. Araştırma kapsamında, veri toplama aracı olarak nicel boyut için“Sendikal Örgütlenme Nedenleri”ve“Sendikal Tutum”Ölçekleri geliştirilerek uygulanmıştır. Nitel boyut için sendikal örgütlenme nedenleri ve sendikal tutuma ilişkin olguları tespit edebilmek için görüşme formu geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Araştırma kapsamında 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Sivas ilinde görev yapan 332 öğretmen nicel çalışma grubu olarak belirlenmiştir. Ayrıca nitel boyut için,“maksimum çeşitlilik örneklemesi”esas alınarak Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen ve Sendika üyesi olmayan 20'şer öğretmen seçilmiştir. Araştırmanın nicel boyutuyla ilgili her iki ölçekle toplanan verilerde bağımsız değişkenlere göre algı düzeylerinde bir farklılık olup olmadığına bakmak için t Testi ve ANOVA analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, nicel verilerin analizleri ışığında, kadın öğretmenlerin sendikaların kişisel ve mesleki çıkar boyutuna yönelik tutumlarının erkek öğretmenlere göre daha olumlu olduğu, sendikal örgütlenme nedenleri ve maddi ve sosyal istekler alt boyutuna ilişkin sendika üyesi olan öğretmenler ile sendika üyesi olmayan öğretmenler arasında üye öğretmenler lehine anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.“Sendikal tutum ölçeği”ve tüm alt boyutlarından elde edilen verilere göre yine üye öğretmenler lehine; okuldaki öğretmen sayısı 1-21 olan okullarda çalışan öğretmenler ile 22-50 olan okullarda çalışan öğretmenler arasında“sendikal tutum ölçeği”, kişisel ve mesleki katkı boyutu, sendikal ilgi boyutunda 1-21 öğretmenli okullarda çalışanlar lehine, 22-50 öğretmenli okullarda çalışanlar ile 51 ve daha fazla öğretmenli okullarda çalışanlar arasında 51 ve daha fazla öğretmenli okullarda çalışanlar lehine anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Diğer bağımsız değişkenlerde öğretmen görüşleri arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Araştırma sonucunda, nitel verilerin analizleri ışığında, öğretmenlerin sendikalara haklarını daha iyi ve örgütlü biçimde savunmak için üye oldukları, sendikaların öğretmenlerin beklentilerine yeteri kadar cevap vermediği, sendika-siyaset ilişkisinin olması gerekenden fazla olduğu, sendikaların adam kayırmacılığı teşvik ettiği, sendika üyesi olmanın birçok öğretmene güven duygusu verdiği, bununla birlikte birçok öğretmenin sendikalara mevzuatı daha rahat takip edebilmek amacıyla üye olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to make a case determination study related to teachers' attitudes about union organization and reasons of union organization and reasons of union organization. And is to make suggestions that will contribute to the solving of these problems by revealing the deficiencies and problems that are encountered during the application. This research is a descriptive one. In this direction, as data gathering technique, an integrated method including both qualitative and quantitative dimensions is used. Research is built up with quantitative data after qualitative data is gathered. In the extent of research, 332 school teachers working in Sivas city centre are identified as study group group. In addition, for quantitative dimension, twenty teachers from Eğitim Bir-Sen, twenty teachers from Türk Eğitim-Sen, twenty teachers from Eğitim-Sen and twenty teachers who are not a member of any syndicate are chosen from this study group as predicated on maximum variety sample. In the extent of research, as data gathering device,“Resasons of Union Organization”and“Union Attitude”scales are developed and wed for quantitative dimension. For qualitative dimension, an interview form is applied to identify the facts related to reasons of union organization and union attitude. In data gathered by both scales related to quantitative dimension, to look if there is a difference or not in the perception level to independent variants T Test and ANOVA analysis are used. In the result of research, it is seen in the light of quantitative data analysis that woman teachers' attitudes that are related to unions' personal and proffessional benefits are more positive than man teachers' ones. It is determined that there are meaningful differences related to reasons of union organization and lower dimension of material and proffesional desire between teachers who are a member of union and aren't. Also these differences are in favour of member teachers. According to the data gathered from“Union Attitude”scale and its all lower dimensions meaningful differences are seen in a favour of member teachers between teachers who work at schools of which teachers numbers are between 1-21 and teachers who work at schools of which teacher numbers are between 22-50. There are also meaningful differences in favour of teachers who work at schools that have 51 teachers and more between teachers who work at schools that have 22-50 teachers and 51 teachers and more in the dimension of personal and proffessional and union attitude. In other independent variants, significant differences are not seen. In the result of researchi it reached in the light of qualitative data analysis that teachers become a member of an union to be defended beter and in an organized way, unions don't give an answer to the expectations of teachers sufficiently, union-politics relationship is more than it should be, unions encourage marking a man, being a member of union gives confidence to a lot of teachers, also many teachers become a member of union to follow the current law in a comfortable way.