Kur'an-ı Kerim'deki peygamber dualarının tahlîli
Analysis of the prophets' prayers in the Qur'an
  1. Tez No: 407655
  2. Yazar: ESRA TURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE ŞAHİN AYNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Peygamber, Dua, Maddî, Manevî, Dünyevî, Uhrevî, Prophet, Prayer, Material, Spiritual, Secular, Ethereal
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Peygamberler, bizlere dinimizi öğretmekle görevlendirilmiş özel insanlardır ve her yaptıklarıyla bizlere örnektirler. Yapmış oldukları dualar ile de aynı şekilde bize örnek olmuşlar ve doğru bir dinî algının oluşmasına yönelik bir din eğitimi gerçekleştirmişlerdir. Dolayısıyla bu duaların tahlîline yönelerek mesajlarını gereği gibi anlamak, dinî yaşantımız için son derece önem arz etmektedir. Kur'ân-ı Kerîm'deki peygamber dualarının tahlîline yönelik olan çalışmamızda; bizlere örnek, önder ve öğretmen olan peygamberleri ve onların dile getirmiş oldukları duaların mesajlarını daha iyi anlamamızı sağlayacak sistematik, doyurucu bir kaynak oluşturmak hedeflenmiştir. Çalışmamızda öncelikle“Dua”ve“Peygamber”kavramları üzerinde durularak bu kavramların, sözlük ve terim anlamlarının incelenmesinin yanında literatürdeki yerlerine ayrıntılı bir biçimde değinilmiştir. İkinci bölümde ise; Kur'ân-ı Kerim'den konuya dair ayetlerin tespiti, bu ayetlerde ifade edilen dualardaki taleplerin maddî-manevî, dünyevî-uhrevî şekilde sistematize edilmesi ve yine bu ayetlerin dil ve bağlam açısından değerlendirilmesi metoduyla konu ele alınmıştır. Kur'ân-ı Kerîm'deki peygamber dualarının nedensel arka planları, sistematik bir şekilde yansıtılmış ve bu suretle dualardaki mesajların daha iyi anlaşılması sağlanmıştır. Bunun sonucunda ise; bu duaların, dinî algımıza ve dinî yaşantımıza yön vermesi gerekliliği gözler önüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
Prophets who are tasked to teach our religion are special persons and they are examples for us with each doing what they. Also in the same way they have become an example to us with prayers they have done and they performed a religious education for the formation of a true religious sense. Therefore, to move into analysis for understanding this prayer's messages as required, is extremely important for our religious life. In our study which we aimed at examining of the prophets' prayer mentioned in the Holy Qur'an, will create a systematic and satisfying source which will allow us to better understand the messages of prayers brought by the ptophets who are a model, leader and teacher for us. In the study, primarily it is emphasized on the concepts of“Prayer”and“Prophet”, following the detailed discussion about their place in the literature in terms of the dictionary and meaning senses. Subsequently, the topic is discussed by the determination of the verses of the Holy Qur'an on the subject, the systematisation of the demands express in this verses due to material-spiritiual, secular-ethereal way, and again the evaluation of this verses in terms of language and context. The backgrounds of prophets' prayers in the Qur'an are reflected in a systematic way and at last we showed the necessity of a beter understanding of the prophets' messages in their prayers and the necessity of messages for giving direction to our religious perception and our religious life.