Kur'ân'da peygamber dualarının arka planı ve tahlili
Prayers of the prophet in the Qur'an background and analysis
  1. Tez No: 926875
  2. Yazar: EMİNE YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerim, Dua, Peygamber, Sığınma, Kurtuluş, Quran, Prayer, Prophet, Refuge, Salvation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Dua, ademoğlunun yaratılışından itibaren, Allah'a karşı zaman, mekân, medeniyet ayırt etmeksizin ihtiyaç hissettiği ve vazgeçemediği ilahî bir iletişim şeklidir. Bütün dinlerin ortak ibadet şekli olarak duanın insan ile tanrı arasında bir iletişim aracı olduğu görülmektedir. İnsan, Allah'a (cc) kulluk ve ibadet etmek için yaratılmıştır. O bu sorumluluğunu yerine getirebilme bilincinde olsa da olmasa da yüce bir varlığa sığınmaya her zaman ihtiyaç duymuştur. Bu sığınmayla insan ihtiyaçlarının ve sıkıntılarının giderilmesini isteyeceği bir varlığı hissetmenin güven ve huzurunu yaşamaktadır. Allah'ın (cc) rahmet, merhamet ve yol gösterici oluşu peygamberleri vasıtasıyla insanlara aktarılmaktadır. Peygamberler tebliğ görevini yerine getirirken yardım talebinde bulunmanın yanında kavminin günahlarının affı ve diğer konularda da dua etmişlerdir. Bu duaların ortaya koymuş olduğu mesajlar günümüz insanı için yaşayacakları benzer olayların çözümünde rehberlik edecektir. Bu sebeple Kur'ân-ı Kerim'de geçen peygamber dualarının sebepleri, sonuçları ve mesajlarının anlaşılması önem ihtiva etmektedir. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümün de tezin konusu, amacı ve metodu hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölüm de“dua”kavramının kavramsal çerçevesine yer verilmiştir. İkinci bölüm de Kur'ân'da ismi ve duaları geçen peygamberlerin dualarının oluşumu, sonuçları ve verilen mesajları üzerinde durulmuştur. Peygamberlerin hayatları ve mücadeleleri Kur'ân-ı Kerim'deki ilgili ayetlerin tefsirleri bağlamında ve peygamberler tarihi olarak yazılan eserlerin anlatımıyla kısa bilgiler verilmeye gayret edilmiştir. Üçüncü bölüm ise peygamber dualarının günümüze olan yansıması. Kur'ân'a göre dua olgusunun olumlu ve olumsuz insan tipleri üzerine etkisi ve onların yapmış oldukları duaların tahlili üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Prayer is a formation that mankind felt the need for and cannot give up since its creation, regardless of time, geography or civilization. It has also taken its place as a common form of worship in all known religions. Man was created to serve and worship Allah (swt). Whether he is in an effort to fulfill this responsibility or not, he perpetuated to be in a feeling to need of refuge in a supreme being. With this refuge, he experienced the security and peace to demand his needs and troubles to be met. Prophets, who are the symbols of Allah's (swt) mercy, compassion and guidance, not only asked for help while fulfilling their prophetic duty, but also prayed for themselves and their people on other matters such as forgiveness of their mistakes etc. It is very important for a person to understand the reasons for the formation of these prayers, as well as those prayers' implications and messages. Prophets set an example not only in teaching religion but also in their representative duties. For this reason, it is aimed also for Muslim servants to form their prayers by taking the messages given by these prayers as examples. For this purpose, efforts have been made to search and understand the reasons for the formation, implications and messages of the prophetic prayers take place in the Holy Quran. Our study consists of three parts: The first part gives place to the conceptual framework for the word“prayer”. While the second part dwells on the formation of the prayers of the prophets whose names and prayers are mentioned in the Quran, as well as their implications and the messages the give on the one hand, it gives a brief information about the prophets is tried to be given in the light of Quranic verses and commentaries on the other. In the third part, an attempt was made to focus on the positive and negative human examples of the phenomenon of prayer according to the Qur'an.