Avrasya Ekonomik Birliği ve Türkiye ekonomik ilişkilerinin mevcut durumu ve geleceği
The current status and the future of the economic relations between Eurasian Economic Union and Turkey
- Tez No: 407773
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF DAĞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik entegrasyon, Avrasya Ekonomik Birliği, Economic integration, Eurasian Economic Union
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ülkeler ekonomilerine ekonomik büyüme ve kalkınma sağlamak amacıyla bölgesel ekonomik entegrasyona gitmektedir. Avrupa Birliği en başarılı ekonomik entegrasyon örneği olarak kabul edilmektedir. Avrasya Ekonomik Birliği de son yıllarda giderek artan ekonomik entegrasyon girişimlerinden biri olup, sahip olduğu büyük pazar potansiyeli ve enerji altyapısı ile dikkati çeken bir oluşumdur . Bu çalışmada, Belarus, Kazakistan ve Rusya tarafından kurulmuş olan Avrasya Ekonomik Birliği ve Birliğin Türkiye ile ekonomik ilişkilerinin mevcut durumu ve geleceği açıklanmaya çalışılmıştır. Avrasya Ekonomik Birliği ve Türkiye ekonomik ilişkilerinin mevcut durumu incelenmiş, ticaret, yatırım ve enerji ilişkilerine değinilmiş ve en perspektifli alanlar açıklanmıştır. Avrasya Ekonomik Birliği'ni bir bölgesel ekonomik oluşum olarak yakından tanımak için ekonomik entegrasyon teorisi ve teorinin çerçevesinde teorinin gelişimi, ekonomik entegrasyon etkileri ve aşamaları ve Avrasya Ekonomik Birliği'nin gelişim süreci incelenmiştir. Avrasya Ekonomik Birliği'nin güncel sorunları, genişleme çabaları ve geleceği Rusya ve Batı ülkeler arasındaki politik kriz dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Avrasya Ekonomik Birliği'nin ve Türkiye ile ilişkilerinin geleceğine ilişkin tespitler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to ensure economic growth and development, countries are assigned to a regional economic integration. The European Union is regarded as the most successful economic integration example. In the recent years, Eurasian Economic Union has been one of the leading economic integration initiatives and this initiative attracts attention because of its huge market potential and energy infrastructure. This thesis focuses on the relationship between Turkey and Eurasian Economic Union which was estabilished by Belarus, Kazakhstan and Russia. Therefore, the current status of economic relationship between Eurasian Economic Union and Turkey is examined. Trade, investment and energy relations are analized as the most perspective areas. In order to evaluate the Eurasian Economic Union as a regional economic integration, the theory of economic integration and its development, stages and the effects of economic integration together with the development process of the region are examined. The current problems, enlargement efforts and the future of the Eurasian Economic Union are evaluated considering the political crisis of Russia and the Western countries. The perspectives of Eurasian Economic Union and its relationship with Turkey are determined.