İşgörenlerin etik liderlik algılamalarının örgütsel bağlılıklarına etkisi: Bilişim sektöründe bir uygulama
Effect of the employees' ethical leadership perception on the organizational committment: An application in information sector
- Tez No: 407817
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL ELÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, Liderlik, Organizasyonel Bağlılık, Etik Liderlik, Ethics, Leadership, Organizational Commitment, Ethical Leadership
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Küreselleşen dünyada artan rekabet ortamı da göz önünde bulundurulduğunda, organizasyonların belirlemiş oldukları hedeflere ulaşmaları için sahip olunan insan kaynağının önemi yüksektir ve en büyük rekabetçi avantaj sağlayan unsurlar arasında gösterilmektedir. Belirlenen hedeflere ulaşılırken, işgörenlerin motive bir şekilde performans sergilemeleri liderlerinin önderliğinde mümkün olmaktadır ve liderliğin etik bir biçimde sergilenmesi çalışanların liderlerini rol model olarak aldıkları düşünüldüğünde, karşılaştıkları davranışlar doğrutusunda organizasyonlarına bağlılıklarını şekillendirecektir. Çalışmayla hedeflenen liderlik ve etik kavramlarının incelenerek, bu kavramların birleşiminden doğan etik liderlik kavramı ile sonraki bölümlerde ele alınacak olan örgütsel bağlılık kavramı arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu çalışmanın sonucunda etik liderlik ile işgörenlerin örgüte olan bağlılıkları arasında ilişki olduğu ortaya konulmuş ve liderin işgörenlerin örgüte olan bağlılıklarında belirleyici bir faktör olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Considering the changing situation of the globalizing word, human resources has an high importance for the achievement of the determined organizations goals and it has been stated as of the most important factors providing competitive advantage. While working to bring about defined goals, employees' performing in a motivied way is possible with the leadership of their leaders. Also taking the reality that they are taking the leaders as a role model in terms of relying on the ethical behaviours, commitment of the leaders to the ethical approaches will shape their employees, in other word their followers' commitment to the organization. Aim of this study is to reveal the relationship between the organizational commitment, which will be detailed in the following parts, and the ethical leadership sourcing from the mergence of leadership and ethics consepts. At the end of this study, it has been understood that there is a relationship between the ethical leadership and the commitment of employees into their organizations and also it has been put down to the fact that leaders has an determiner role in the commitment of their followers to the organization.