Vakıf meslek yüksekokullarındaki öğretim elemanlarının iletişim becerileri
The foundation of the teaching staff in vocational communication skills
  1. Tez No: 407816
  2. Yazar: SEVDA KÖYÜSTÜ ERDENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Lecturer, Communication, Source, Message, Recipient
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
İletişim, duyguların, hislerin, düşüncelerin mantığa sığabilecek her çeşit yol ile bir başka kişiye aktarılma çabasına denilmektedir. Temel iletişi becerileri üç kısımdan meydana gelmektedir. Bunlar dinleme, kendini açma, ifade etme şeklinde gerçekleşmektedir. Öğretim elamanı denildiğinde yükseköğretime bağlı kurumlarda görev yapan öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve okutmanlardan oluşan meslek grubuna verilen isim akla gelmektedir. Öğretim elamanlarının temel iletişim becerilerinin dinleme ve ifade etme kısmının daha ağırlıkta olduğu düşünülmektedir. İkinci bölümde, öğretim elemanı tanımını oluşturan meslek gruplarının tanımları üzerinde durulmuştur. Bunun yanı sıra iletişim kavramı ve iletişime dair bazı unsurlar anlatılmıştır. Üçüncü Bölümde, araştırmanın türü ve amacı, değişkenleri veri toplama araçları ve verilerin değerlendirilmesinde kullanılan analizler anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, araştırmanın problem cümlesine dair elde edilen verilere ait bulgular yer almıştır. Araştırmada verileri elde edebilmek için nicel araştırma yöntemlerinden istatistik yöntemleri kullanılarak bulgular elde edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre öğretim elamanlarının ölçek alt boyutlarından empati, saydamlık, eşitlik, etkililik, yeterlilik, alt boyut puanlarının yüksek olduğu görüldü. Araştırmada aynı zamanda cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, unvan değişkenleri ile iletişim becerileri arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05).
Özet (Çeviri)
Communication, emotions, feelings, thoughts, all kinds of ways that can fit the logic with another person is called to transfer effort. The base consists of three parts skills enhancing communication. These are listening, in the form of expressing yourself open, takes place. When connected to higher education Lecturer faculty members who work in the institutions, faculty, and the name given to a group of professional instructors comes to mind. Basic communication skills of listening and teaching material as an expression is thought to be more part of the weight. In the second part, the professional groups that make up the definition of the instructor focused on the definitions. In addition, some elements of the communication describes the concept and communication. The third Section, the type and purpose of the research, evaluation of data collection tools and variables data used in the analysis are explained. The fourth section, the problem of the research data obtained regarding the sentence belong to the findings took place. In order to obtain quantitative data mining in the research of the methods of statistical methods has been obtained the findings using. According to the findings of the survey teaching personnel are empathy scale of child dimension, transparency, equality, effectiveness, adequacy, child dimension scores were high. Research at the same time, gender, age, seniority, professional title with variables, communication skills were not a significant relationship between groups (p > 0.05). The study only with the title of the scale are the lower size transparency proved to be of a significant relationship between (p < 0,05).