Üretim firmalarında kredi taleplerinin değerlendirilmesi ve Vestel ticaret anonim şirketi örneği
Evaluation of demand for credit in production companies, a case study: Vestel Co.
- Tez No: 407839
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ÇELENK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kredi, Kredi Taleplerinin Değerlendirilmesi, Mali Tablolar Analizi, Debt, Evaluation of Demand for Credit, Analysis of Financial Statements
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomik anlamda refahı, tasarruf ve üretim dengesinin sağlanarak istihdam yaratılmasına bağlıdır. İstihdamın yaratılması yatırım ve kapasite artışlarıyla mümkündür. İş hacimlerini büyütmek isteyen firmaların fon ihtiyacı kaçınılmazdır. Kredi sistemiyle fon fazlası olan tasarruf sahipleri, fon ihtiyacı olanlarla bir araya getirilmektedir. Kredide, borçlu tarafın ödememe olasılığı asırlardır var olmaktadır. Bu olasılığı asgari seviyeye indirebilmek için yakın zamanda kredi taleplerinin değerlendirilmelerinde modern teknikler uygulanmaya başlanmıştır. Bugün kredi taleplerinin değerlendirilmesi günümüz kurumlarının vazgeçilmez temel yetenekleri arasındadır. Birinci bölünde, kredi kavramı genel olarak incelenmiştir. Krediler sınıflandırılarak, türleri ve kullanılış amaçlarına yer verilirmiştir. Kredilerin fonksiyonları ve unsurları detaylı olarak incelenmiş, kredilerin işletme ve topluma yararlarından söz edilmiştir. İkinci bölümde, kredi taleplerinin genel kabul görmüş analiz yöntemleriyle değerlendirilmesine yer verilmiştir. İyi ve kötü ayrımının yapılabilmesi için mali tabloların ve finansal olmayan verilerin analizine değinilmiştir. Üçüncü bölümde, bir üretim firması olan Vestel Ticaret Anonim Şirketi'nin kredi taleplerini değerlendirme yöntemleri incelenmiş, iki denek üzerinde uygulama yapılarak sonuçları ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Economic prosperity of the developed and developing countries depends on the creation of employment by ensuring the balance of savings and production. The creation of employment is possible with increase in investment and capacity. The funding need is inevitable for the companies wish to grow their business volume. Therefore, savers with excess funds should be brought into touch with those in need of fund via credit system. The possibility of the debtor to default on his/her debt exists for centuries. To minimize this possibility, modern techniques have been implemented for the evaluation of demand for credit. Today, the evaluation of credit demand is one of the indispensable basic skills for organizations. In the first part, the concept of loan has been examined in general. By classifying the loans, the types and intended use areas are told. The functions and elements of the loans are examined in detail; and benefits of loans both to businesses and community are mentioned. In the second section, the evaluation of loan requests via generally accepted analysis methods are included. Analysis of financial statements and non-financial data is mentioned to distinguish the good and the bad. Finally, in the third section Vestel Trade Co.'s –a manufacturing company - credit demand evaluation methods are examined, and the results of two sample studies are revealed.