Euripides'in Medea adlı oyunundaki 'Medea' karakteriyle, Nazım Hikmet'in Ferhad ile Şirin adlı oyunundaki 'Mehmene Banu' karakterinin 'Aşık, Kıskanç Kadın' tanımlaması üzerinden karşılaştırılması ve sahnelenmesi
Comparison and staging of the Medea character in 'Medea' by euripides and the Mehmene Banu character in 'Farhad and Shirin' by Nazım Hikmet as the definition of the 'Jealous Woman i̇n love'
  1. Tez No: 407857
  2. Yazar: YAĞMUR AYDEMİR
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. NAZAN KESAL KIRILMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Nazım Hikmet, Euripides, Ferhad ile Şirin, Medea, Nazım Hikmet, Euripides, Ferhad ile Şirin, Medea
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu tezde; Euripides'in Medea, oyununda ki 'Medea' karakterinin ve Nazım Hikmet'in Ferhad ile Şirin oyununda ki 'Şirin' karakterinin aşklarından ve bu aşkların karşılaştırılmasından bahsedilmiştir. İki kadın da aşıktır, iki kadın da kıskançtır. Fakat; iki karakterde birbirinden çok farklıdır. İki karakterin aşkının ve kıskançlığının birbirinden çok farklı oluşu; bu aşk ve kıskançlık duygusunun sebepleri ve sonuçları tezin asıl temasını oluşturdu. İnceleme de görüldü ki; Mehmene Banu, aşkını gözüyle yaşamış görünene aşık olmuş ve kıskançlığında ki sebepler de buna dayandırılmıştır. Karakterin aşkı da kıskançlığı da iç dünyasında ki yaşadığı duygu durumu üzerinden gerçekleşmiştir. Mehmene Banu, tercih edilmeyen kadın olma durumunun cezasını da bu yol üzerinden uygulamış aşıkların birbirlerini görme, görüşme durumlarına engel olmuştur. Medea, karakterine baktığımız da ise; Medea, aşkını tutku ve hırslar üzerine kurmuş kocasına bu noktalardan aşık olmuştur. Medea güçlü bir kadındır ve güce aşık olur. Bu karakterin kıskançlıkta ki çıkış noktası tutku ve hırstır. Kocasının hırslarını ve tutkularını kendinden üstün görmesini, kendine tercih etmesini kaldıramamış ve kıskançlık zehrine kapılmıştır. Duygu durumunu ve aşkını fedakârlıkları üzerinden yorumlayan Medea'nın intikamı da daha derinden olmuştur. Kocası İason'un zaaflarını çok iyi bildiğinden önce en sevdiği çocuklarını sonra da onu kraliyet ailesine sokacak olan gelinini öldürmüştür.
Özet (Çeviri)
The focus of this thesis is the comparison of the loves of the Medea character in“Medea”by Euripides and the Mehmene Banu character in“Farhad and Shirin”by Nazım Hikmet. Both of these women are in love and both of them are jealous, although at the core, they are very different from each other. The different experience of love and jealousy by these characters and the origins and consequences of this love and jealousy constitute the main theme of this thesis. According to this analysis, the love felt by Mehmene Banu is very visual: she has fallen in love with what she saw and her jealousy also takes its roots from this concept. Both her love and her jealousy are brought about by the emotional turmoil in her inner world. Her punishment for her rejection as a woman also follows the same path and she hinders the union of the lovers. On the other hand, Medea is a woman who has built up her love on passion and ambition and her love for her husband stems from these emotions. As a strong woman, Medea is fallen in love with power. The jealousy of this character is ignited by passion and ambition too: she cannot accept that her husband values and prefers his ambitions and passions more than herself and is poisoned by jealousy. Since she interprets her emotions and her love over her sacrifices, her revenge is more destructive: since she knows the weaknesses of her husband Jason very well, she first kills his beloved children, then his new bride who will connect him to the royal family.