Ceza muhakemesinde müdafi
The defense counsel in the criminal procedure
- Tez No: 407868
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Müdafi, Savunma, Şüpheli, Sanık, Müdafiin Yetkileri, The Defense Counsel, Defense, Suspect, Accused, Authorities Of The Defense Counsel
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Müdafi, ceza muhakemesini oluşturan iddia, savunma ve yargılama makamlarından savunma makamının süjesini oluşturmaktadır. Müdafi tarafından gerçekleştirilecek olan savunma, hem suç isnadı ile karşılaşmış birey lehine hem de toplum adına yürütülecektir. Ceza muhakemesinde bir suç isnadı ile karşı karşıya kalan şüpheli yahut sanığın bir müdafiin yardımından faydalanması adil bir yargılanmanın gereğidir. Çalışmamızın birinci bölümünde müdafi kavramı, müdafiin hukuki niteliği, müdafiliğin tarihsel gelişimi ve müdafi olmanın koşulları incelenmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde, müdafilik sıfatının kazanılması, müdafi türleri, müdafiin görevlendirilmesi biçimi, müdafilik görevinin sona ermesi, müdafiin hukuki konumu, bağımsızlığı ve dokunulmazlığı konuları incelenmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise, müdafiin dosya inceleme ve dosyadan örnek alma, hazır bulunma, delil toplama ve delilleri değerlendirme, şüpheli yahut sanığı temsil etme, kanun yollarına başvurma ve şüpheli yahut sanıkla görüşme ve yazışma yetkileri analiz edilmiştir. Ayrıca bu yetkilerin hangi hallerde ve hangi koşullarda sınırlandırılabileceğine de değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The defense counsel is the subject of public defense which is one of the authority which constitute the criminal procedure. The defense made by the defense counsel will be conducted both in the name of the individual which is charged with a criminal offence and society. It is necessary for a fair trial to get a legal assistance for the suspect or accused which is charged with a criminal offence in criminal procedure. In the first section of this study, we have examined the terminology and legal nature of the defence counsel, historical development and the conditions of becoming a defense counsel. In the second section, we have examined the types, assignment and termination of defense counsel, legal position, independence and immunity of the defense counsel. In the third section of this study, we have analyzed the authorities of access to the file, presence, collection and evaluation of evidence, respresentation of the suspect or accused, appeal, meeting and correspondence with the suspect or accused over the course of defense. In addition, we have mentioned the circumstances and conditions of the restriction of these authorities