Örgütlü suçlarla mücadelede özel soruşturma tedbirleri, teknik araçlarla izleme, kontrollü teslimat
Special investigation measures in the fight against organized crime, monitoring by means of technical devices, controlled delivery
- Tez No: 407883
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDUN YENİSEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütlü suçlar, özel soruşturma tedbirleri, Teknik araçlarla izleme, kontrollü teslimat, Organized crimes, special investigation measures, monitoring by means of technical devices, controlled delivery
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Yeni suç türlerinin ortaya çıkması ve teknolojinin de artarak gelişmesi ile birlikte örgütlü suçluluğun kamu üzerindeki baskısı artmış, bunun sonucunda örgütlü suçlulukla mücadele etmek amacıyla devletler yeni yöntemler arayışı içerisine girmişlerdir. Bu bağlamda devletler gerek ulusal ve uluslararası hukukta bir takım düzenlemeler yaparak yeni koruma tedbirleri kabul etmişlerdir. Bu koruma tedbirlerinden birisi de niteliği itibariyle kişi hak ve hürriyetlerine müdahale teşkil etmekle birlikte, örgütlü suçlulukla mücadelede etkin yöntemler arasında gösterilen teknik araçlarla izleme tedbiridir. Kanun koyucular, bu tedbirin sahip olduğu özellik sebebiyle, başka surette delil elde edilememesi, kuvvetli şüphe sebebi bulunması ve soruşturma başlatılması halinde uygulanabileceğini kabul etmişlerdir. Teknik araçlarla izleme tedbirinin uygulanabileceği suçları da, diğer suçlardan ayırarak, niteliği gereği daha ağır neticelere sebep olabilecek suçlarla sınırlandırmışlardır. Kontrollü Teslimat uygulamalarında suç faillerinin belirlenmesi, her türlü delilin tespiti, toplanması, kaçak veya kaçak olmasından şüphe edilen mal veya fonların müsaderesi amacıyla, yurt içinde dağıtılacak veya yurt dışından Türkiye'ye getirilerek dağıtılacak veya Türkiye'de hazırlanarak yurtdışına götürülecek veya Türkiye'den transit geçecek, uyuşturucu ve psikotrop maddeler, 1988 tarihli Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin Eki I ve II Numaralı Tablolar ile bu Tablo değişikliklerinde yer alan maddelerin ve bunlara bağlı fonlar veya kara para veya kara paraya kaynaklık edecek diğer her türlü kaçak veya kaçak olmasından şüphe edilen eşyanın yetkili makamların bilgisi ve denetimi altında nakil edilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmamız örgütlü suç soruşturmalarında özel soruşturma tedbirlerinden olan teknik araçlarla izleme ve yine suçla mücadelede etkin bir tedbir olan kontrollü teslimat uygulamalarını araştırıp değerlendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bu çalışma hazırlanırken, başta Türk Ceza Hukuku Külliyatı olmak üzere birçok kitap, tez, dergi, makale, rapor, AİHM kararı, Yargıtay Kararı ve web sayfalarından yararlanılmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmamın birinci bölümünde; örgüt ve örgütlü suç kavramları açıklanmaya çalışılmış ve örgütlü suçun özellikleri incelenmiştir. Ülkemizde örgütlü suç gruplarıyla yapılan mücadeleye dayanak teşkil eden kanunların ilgili maddeleri incelenerek terör suçu ile arasında var olan benzerlikler ve farklar açıklanmaya çalışılmıştır. Suç örgütlerinin faaliyet alanları ve işledikleri suçlar ve ülkemizde suç örgütlerinin tarihi ele alınmıştır. Çalışmamın ikinci bölümünde; Teknik Araçlarla İzleme (Teknik Takip) tedbirinin tanımı, kapsamı, tedbirin konusu olan suçlar incelenecektir. Daha sonra tedbir kararının verilmesi ve karar süresi, tesadüfen elde edilen delillerin durumu açıklanarak, tedbirin mukayeseli hukuk, AİHM kararları doğrultusunda değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmamın üçüncü bölümünde; Kontrollü teslimatın ulusal ve uluslararası mevzuattaki yeri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The pressure of organized criminality on public has increased in line with the emergence of new types of crimes and increasingly development of technology and consequently governments have become in quest of new methods with an eye to combat with organized criminality. Governments, in this regard, have adopted new protective measures by making various adjustments both in national and international laws. One of these protective measures is the measure of“monitoring by means of technical devices”, which is shown as an effective measure among others in the fight against organized criminality, although it interferes individual rights and freedom due to its very nature. Legislators have accepted the implementation of this method only if evidences cannot be obtained by other means, if there is strong suspicion and if the investigation has been launched. The crimes for which monitoring by means of technical devices measure can be applied have been separated from other crimes, and such crimes have been limited to crimes which will lead to more serious consequences due to their nature. Identification of perpetrators, detection and collection of all kinds of evidences, transport of goods under the supervision and knowledge of the competent authorities for confiscation of goods or funds which are smuggled or suspected of being smuggled as well as narcotic drugs and psychotrophic substances which will be delivered within Turkey or which will be brought from abroad and distributed in Turkey or which will be prepared in Turkey and brought abroad or which will transit Turkey and any kinds of goods or funds which are smuggled or suspected of being smuggled according to Tables in Annex I and Annex II of United Nations Convention against Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances, 1988 and articles in amendments of these tables and funds incident thereto or any kinds of goods or funds which are smuggled or suspected of being smuggled which are black money which will be the source of black money are aimed in Controlled Delivery application. The objective of my study is to investigate and evaluate the applications of monitoring by means of technical devices which is a special investigative measure utilized in organized crime investigations and controlled delivery which is also an effective measure in the fight against crime. This study was prepared subsequent to examination of numerous books including The Corpus of Turkish Criminal Law in addition to various theses, journals, articles, reports, judgments of the European Court of Human Rights, judgments of the Supreme Court and various web pages. The concepts of organized crime organization and organized crime are explained and the characteristics of organized crime are investigated in the first part of my study consisting of three parts. Relevant articles of laws constituting basis for the fight carried out with organized crime groups in our country are examined and the similarities and differences thereof regarding the crime of terror is additionally explained. Activity field of organized crime organizations in addition to the crimes committed thereby and the history of criminal organizations in our country are also discussed in this part. The definition and scope of Monitoring by Means of Technical Devices (Technical Monitoring) and the crimes that are the subject of the measure are examined. Subsequently, the granting of judgment for the measure and judgment time and the status of incidentally obtained evidences are explained and the measure is evaluated in line with comparative law and judgments of the European Court of Human Rights in the second part of my study. Status of controlled delivery in the national and international legislation is examined in the third part of my study.