Elazığ ruh sağlığı hastalıkları hastanesinde görev yapan hemşirelerde iş yaşam kalitesinin irdelenmesi
Investigation of the quality of work life in nurses working in Elaziğ mental HEAlTH hospital
- Tez No: 709794
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, iş yaşam kalitesi, ruh sağlığı, çalışma şartları, Nurse, quality of work life, mental health, work conditions
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sağlıklı ve nitelikli hasta ile çalışan sonuçlarının alındığı bir yapı olmasıyla birlikte, kalitenin hasta memnuniyetine etkisi göz önünde bulundurulduğunda, sağlık çalışanlarında özellikle de hemşirelerde iş yaşam kalitesinin irdelenmesi önemlidir. Bu çalışmada hemşirelerin iş yaşam kalitesi düzeylerini ve ilişkili faktörleri belirleyebilmek amaçlanmıştır. Kesitsel tipte olan bu çalışma, Elazığ Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi'nde görev yapan 199 hemşire arasında yapılmıştır. Hemşirelere içerisinde Hemşirelik İş Yaşam Kalitesi Ölçeği'nin (HİYK) de yer aldığı bir anket direkt gözlem altında uygulanmıştır. Araştırmada hemşirelerin %51,3'ü kadın, yaş ortalamaları 38,4±8,2 yıl, HİYK toplam puan ortalaması 115,0±21,5 olarak bulunmuştur. Evlilerin, çocuğu olanların, eğitim durumu lise/ön lisans olanların, kadrolu çalışanların, nöbet tutmayanların, kurumdan ayrılmak istemeyenlerin, kurumda alınan kararlarda fikri alınanların, kariyer hedefi karşılananların HİYK ölçek alt boyutları ve toplam puanının daha yüksek olduğu saptanmıştır (p0,05). Sonuç olarak, bu araştırmada Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesinde çalışan hemşirelerin iş yaşam kalitesi düzeyi ortalamanın üzerinde bulunmuştur. Hemşirelerin sosyoekonomik durumlarını, sağlık durumlarını, çalışma koşullarını, mesleğe olumlu bakış ve yaklaşımlarını geliştirebilecek düzenlemelerin planlanması ve hayata geçirilmesinin iş yaşam kalitesini daha da arttırabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Quality of Work Life in Nurses Working in Elazığ Mental Health Hospital. Considering the effect of quality on patient satisfaction, it is important to examine the quality of work life in healthcare professionals, especially nurses, as it is a structure where the results of working with healthy and qualified patients are taken into account. In the present study, it was aimed to determine the level of quality of work life quality among nurses and the related factors. This cross-sectional study was conducted among 199 nurses working in Elazığ Mental Health Hospital. A questionnaire including the Quality of Nursing Work Life (QNWL) Scale was administered to the nurses under direct observation. 51.3% of the nurses included in the study were female, their mean age was 38.4±8.2, and the QNWL total mean score was 115.0±21.5. The QNWL's subscales and total score were found to be higher for those who were married, had children, had high school/associate degree level of education, were permanent employees, only worked during the day, worked 40-45 hours a week, did not have shifts, did not work overtime, did not want to leave the institution they work, were satisfied with the institution they work, whose ideas were received when making decisions for the institution, those who were satisfied with the social opportunities of the institution, and those whose career goals were met (p0.05). As a result, the quality of work life of the nurses working in the Mental Health Hospital was found to be above the average in this study. It is thought that the planning and implementation of regulations that can improve nurses' socioeconomic status, health status, work conditions, positive outlook, and approach to the profession can further increase their level of work life quality.