İntrakranyal tümörlerin cyberknife ile tedavisinde gonad dozlarının araştırılması
Investigation of the absorbed dose of gonads throughout the treatment of intracranial tumors with cyberknife
- Tez No: 408320
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL KEMİKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Onkoloji, Physics and Physics Engineering, Oncology
- Anahtar Kelimeler: CyberKnife, out-of-field dose, gonads, TLD, EBT film
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç:Bu çalışmadaki amaç,intrakranyal tümörlerin CyberKnife ile tedavisinde gonad dozlarının belirlenmesidir.Materyal ve Metot:CIRS ATOM fantomunda intrakranyal yerleşimli tümörler- hipofiz adenomu, nazofarenks nüksü,beyin metastazı- volümleri belirlendi.Multiplan tedavi planları yapıldı.Uterus ve testis için belirlenen noktalara TLD ve EBT3 film yerleştirildi.3'er kere ölçüm alındı ve gonad dozları belirlendi. Fantomdan 5cm ve 10cm'lik kesitler çıkarılarak ölçümler tekrarlandı.Bulgular: 21Gy'lik hipofiz adenomunda over(fetüs)ün aldığı en yüksek doz, tümör uterus arası mesafe 73,7cm, 68,7cm ve 63,7 cm' de sırasıyla 5,05±0,81,5,21±0,55 ve 6,02±0,3 cGy'dir.Testiste ise en yüksek doz, tümör ile testis arası mesafe 83,8cm, 78,8cm ve 73,8cm'de sırasıyla 7,70±0,70, 7,92±0,62 ve 8,15±1,31 cGy'dir.25 Gy'lik nazofarenks nüksünde over(fetüs)ün aldığı en yüksek doz, tümör uterus arası mesafe 70,5cm, 65,5 cm ve 60,5 cm'de sırasıyla 7,15±1,2, 7,02±0,13 ve 8,12±0,78 cGy'dir.Testiste ölçülen en yüksek doz, tümör ile testis arası mesafe 80,2cm, 75,2cm ve 70,2cm'de sırasıyla 9,85±1,5, 10,40±1,15 ve 10,80±0,95 cGy'dir.18 Gy'lik beyin metastazında over(fetüs)ün aldığı en yüksek doz, tümör uterus arası mesafe 79,05cm,74,05cm ve 69,05cm'de sırasıyla 2,54±0,18, 2,66±0,24 ve 2,63±0,28 cGy'dir.Testiste en yüksek doz ise tümör ile testis arası mesafe 88,5cm, 83,5cm ve 78,5cm'de sırasıyla 2,76±0,39, 3,62±0,36 ve 3,68±0,37 cGy'dir.Sonuç:Ölçümlere göre gonad dozları herhangi bir steriliteye neden olacak büyüklükte değildir.Gonadlar ile target mesafesi azaldıkça gonadların dozları artmaktadır. Intrakranyal tümörlerin tedavisindeki over(fetüs) dozları ortalama yaklaşık 2,6-7,5 cGy arasındadır.Tedavi sırasında hamilelik söz konusu olduğunda dozların yüksek olduğu gözardı edilmemeli ve fetüsün alacağı en düşük dozdan bile kaçınılmalıdır. Ayrıca genç hastalarda ve uzun yaşam beklentisi olan hastalarda gonad dozlarına dikkat edilmelidir. Anahtar Kelimeler :CyberKnife, Alan dışı doz, Gonad, TLD, EBT3 film
Özet (Çeviri)
Purpose:The aim of this study is to determine the absorbed dose that the gonads recieve throughout the treatment of intracranial tumours with CyberKnife.Material and Method:Intracranial tumours–pituitary adenoms,nasopharyngeal recurrence,brain metastasis-was determined at CIRS ATOM phantom.Treatment plans were made with MultiPlan Treatment Plannig System (TPS).TLD and EBT3 film were placed to specified points for ovary(foetus) and testicle.Measurement were taken 3 times and gonad dose was determined.Results:For pituitary adenomas,when the distance between ovary(foetus) and tumour is 73,7/68,7/63,7cm the highest dose at ovary(foetus) is 5,05±0,81/5,21±0,55/6,02±0,3cGy respectively at 21Gy.When the distance between testicle and tumour is 83,8cm/78,8cm/73,8cm the highest testicle dose is 7,70±0,70/7,92±0,62/8,15±1,31cGy respectively.For nasopharyngeal recurrence,when the distance between ovary(foetus) and tumour is 70,5/65,5/60,5cm the highest dose at uterus is 7,15±1,2/7,02±0,13/8,12±0,78cGy respectively at 25Gy.When the distance between testicle and tumour is 80,2/75,2/ 70,2cm, the highest testicle dose is 9,85±1,55/10,40±1,15/10,80±0,95 cGy respectively.For brain metastasis,when the distance between ovary(foetus) and tumour is 79,05/ 74,05/69,05cm the highest ovary(foetus) dose is 2,54±0,18/266±0,24/2,63±0,28cGy respectively at 18Gy.When the distance between testicle and tumour is 88,5/83,5/ 78,5cm the highest testicle dose is 2,76±0,39/3,62±0,36/3,68±0,37cGy respectively.Conclusion:The doses received by gonads are not high enough to cause any sterilization.The distance between gonads and targets become shorter,the doses received by gonads are increase.If there is prengnancy during the treatment,we should avoid even the smallest dose which fetus can receive.Also the young patients and to expect long life after treatment,we shoud be aware of the gonad doses.