Etçi piliçlerde deltametrinin toksikokinetiği
Toxicokinetic of deltamethrin in broiler chickens
- Tez No: 408409
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ERASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Deltametrin, toksikokinetik, etçi piliç, Deltamethrin, toxicokinetic, broiler chickens
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma kapsamında etçi piliçlerde deltametrinin toksikokinetiği araştırılmıştır. Bu amaçla 20 adet erkek Ross ırkı etçi piliç kullanılmıştır. Hayvanlar her bir grupta 10 adet olacak şekilde iki eşit gruba ayrılmıştır. Deltametrin ilk gruba 0,75 mg/kg.ca dozunda damar içi olarak verilirken ikinci gruba aynı dozda kursak içi uygulanmıştır. Ardından 0,083, 0,25, 0,50, 0,75, 1, 2, 4, 6, 8, 12, 18, 24 ve 36. saatlerde kanat altı venasından kan alınmıştır. Serum deltametrin düzeyleri gaz kromatografide elektron tutucu dedektör aracılığı ile ölçülmüştür. Serum deltametrin-zaman eğrisine göre yapılan toksikokinetik hesaplamalar sonucunda, deltametrinin iki bölmeli dışarıya açık modele göre dağılım eğilimi gösterdiği anlaşılmıştır. Deltametrinin damar içi uygulanmasını takiben t1/2β, MRT and EAA0→∞ değerleri 4,00±0,76 saat, 4,65±0,75 saat ve 702,27±236,07 ng/saat/ml hesaplanmıştır. Ayrıca kursak içi verilme durumunda t1/2a, Ydoruk, tdoruk, t1/2β, MRT ve EAA0→∞ değerleri sırasıyla 0,18±0,06 saat, 19,65±4,58 ng/ml, 0,70±0,10 saat, 7,27±1,36 saat, 10,46±1,84 saat ve 153,33±30,83 ng/saat/ml çıkmıştır. Deltametrinin biyoyararlanımı % 21,83 olmuştur. Sonuç olarak, kursak içi verildikten sonra bileşiğin emilimi hızlı fakat tam değildir. Kursak içi uygulamada biyoyararlanımı düşük düzeydedir. Deltametrinin t1/2β ve MRT değerleri hem kursak içi uygulamada hemde damar içi verilmede çok kısa bulunmamıştır. Bu hususların deltametrinin zehirli etkisi ve kalıntı riski açısından önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, toxicokinetics of deltamethrin was investigated in broiler chickens. For this aim, 20 male broiler chickens were used. Animals were separated into two groups of 10 each, evenly. While 0.75 mg/kg.bw of deltamethrin was intravenously given to the first group, the second group the same dose was administered by inta-crop. Than, blood samples was also collected at 0.083, 0.25, 0.50, 0.75, 1, 2, 4, 6, 8, 12, 18, 24 and 36nd hours from wing vein. Serum deltamethrin levels were measured via electron capture detector in gas chromatography equipment. In consequence of the toxicokinetic calculations made according to the serum deltamethrin level-time curve, deltamethrin tends to distribute by a two-compartment open model. The t1/2β, MRT and AUC0→∞ values after intravenous application of deltamethrin were respectively found out to be 4.00±0.76 h, 4.65±0.75 h and 702.27±236.07 ng/h/ml. Furtermore, the t1/2a, Cmax, tmax, t1/2β, MRT and AUC0→∞ values after intra-crop application of deltamethrin were determined to be 0.18±0.06 h, 19.65±4.58 ng/ml, 0.70±0.10 h, 7.27±1.36 h, 10.46±1.84 h and 153.33±30.83 ng/h/ml, respectively. Bioavailability of deltamethrin was found 21.83%. In conclusion, deltamethrin was fastly but partially absorbed after intra-crop administration. Bioavailability was a low level by intra-crop application. The t1/2β and MRT of the deltamethrin was not found too short for both intra-crop route and intravenously application. These points were considered to be important in case of the toxic effects and residue risk of deltamethrin.