Etçi piliçlerde permetrinin toksikokinetiği
Toxicokinetic of permethrin in broiler chickens
  1. Tez No: 390764
  2. Yazar: TURGUT GÖGEBAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ERASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Permetrin, Toksikokinetik, Etçi Piliç, Permethrin, toxicokinetic, broiler chicken
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada etçi piliçlerde permetrinin toksikokinetiği araştırılmıştır. Bu amaçla, 20 adet Ross ırkı erkek etçi piliç kullanılmıştır. Hayvanlar her birinde 10 adet olacak şekilde iki gruba ayrılmıştır. Permetin, birinci gruba 10 mg/kg.ca dozunda damar içi olarak, ikinci gruba ise aynı dozda sonda ile kursak içine verilmiştir. Her iki gruptan da 5, 15, 30. ve 45. dakika ile 1, 2, 4, 6, 8, 12, 18, 24 and 36. saatlerde kan alınmıştır. Kan örnekleri santrifüj edilmiş ve serumlar ependorf tüplere alınmıştır. Serum permetrin düzeyi gaz kromatografi cihazında ECD dedektör aracılığı ile ölçülmüştür. Serum permetrin düzeyi-zaman eğrisine göre yapılan toksikokinetik hesaplamalar sonucunda, permetrinin iki bölmeli dışarıya açık modele göre dağılım eğiliminde olduğu tespit edilmiştir. Damar içi permetrin uygulamasında hesaplanan parametreler içinde yer alan t1/2β, MRT ve EAA0→∞ değerleri sırasıyla 4,73±0,31 saat, 5,06±0,33 saat ve 16,45±1,03 mg/saat/L bulunmuştur. Diğer taraftan kursak içi uygulanan permetrinin Ydoruk, tdoruk, t1/2β, MRT ve EAA0→∞ değerleri sırasıyla 0,60±0,13 μg/ml, 0,55±0,06 saat, 5,54±0,24 saat ve 1,95±0,30 mg/saat/L çıkmıştır. Permetrinin biyoyararlanımı ise % 0,11 çıkmıştır. Sonuç olarak, permetrinin her iki yolla verilme durumunda da vücutta kalış süresinin kısa biyoyararlanımının ise düşük olduğu belirlenmiştir. Bu husus permetrinin kullanımı ve güvenliği açısından önemli görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, toxicokinetics of permethrin was investigated in broiler chickens. For this aim, 20 male Ross race broiler chickens were used. Animals were separated into two groups of seven. While 10 mg/kg.bw of permethrin was intravenously injected to the first group, the second group the same dose was administered inta-crop. Blood samples was also collected at 0.083, 0.25, 0.50, 0.75, 1, 2, 4, 6, 8, 12, 18, 24 and 36nd hours. The blood samples were centrifuged and serums were taken to eppendorph tubes. Serum permethrin levels were measured via electron capture detector in gas chromatography equipment. In consequence of the toxicokinetic calculations made according to the serum permethrin level-time curve, it was determined that permethrin tends to distribute on a two-compartment open model. The t1/2β, MRT and AUC0→∞ values, among the parameters calculated for intravenous permethrin application, were respectively found out to be 4.73±0.31 h, 5.06±0.33 h and 16.45±1.03 mg/h/L. On the other hand, the Cmax, tmax, t1/2β, MRT and AUC0→∞ values of the intra-crop applied permethrin were determined to be 0.60±0.13 μg/ml, 0.55±0.06 h, 5.54±0.24 h, and 1.95±0.30 mg/h/L, respectively. Bioavailability of permethrin was found 0.11%. In conclusion, in both cases of administration, permethrin was found out to remain for a short period in the body and have a low level of bioavailability. These results were considered to be important in terms of the permethrin using and its safety.