Ankilozan spondilit'li hastalarda Tai Chi Chuan formunda planlanan egzersiz programının kassal uygunluk, denge ve fonksiyonel durum üzerine etkisi
Effects of exercise programme planned in Tai Chi Chuan form on muscular fitness, balance and functional status in patients with ankylosing spondylitis
- Tez No: 408505
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL GELECEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, Egzersiz, Tai Chi Chuan, Spinal mobilite, Yaşam kalitesi, Ankylosing Spondylitis, Exercise, Tai Chi Chuan, Quality of life, Spinal mobility
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Ankilozan Spondilit hastalarında Tai Chi Chuan formunda planlanan egzersiz programının göğüs ekspansiyonu, kassal uygunluk, denge, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya dahil edilen 30 hasta basit rastgele örnekleme yöntemiyle iki gruba ayrıldı. Grup I (n=15) hastalara Tai Chi egzersizleri gözetimli ve grup egzersizi olarak; Grup II hastalara (n=15) standart egzersizler ev programı olarak verildi. Egzersizler haftada iki gün toplam 12 hafta olacak şekilde ilerletildi. Hastalara göğüs ekspansiyonu, alt ekstremite ve gövde kassal esneklik, abdominal ve alt ekstremite kas enduransı ve denge değerlendirmeleri yapıldı. Değerlendirmede ayrıca BASMI, BASFI, BASDAI, ASQoL, IPAQ-kısa form ve özyeterlilik anketleri kullanıldı. Değerlendirmeler başlangıçta ve 12 hafta sonra yapıldı. Bulgular: Egzersiz öncesi grupların demografik özellikleri ve diğer değerlendirilen değişken sonuçları karşılaştırıldığında iki grup arasında fark yoktu ve gruplar homojendi (p>0.05). Egzersiz sonrası Grup I hastalarının ağrı ve sabah sertliği şiddetinin azaldığı, göğüs ekspansiyonu, kassal esneklik ve enduransının arttığı, BASMI, BASFI, BASDAI ve yaşam kalitesi ve öz yeterlilik anketi sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler olduğu belirlendi (p0.05). Sonuç: Ankilozan Spondilit tanısı alan hastalarda, Tai Chi egzersizlerinin, fizyoterapist eşliğinde, grup olarak ve haftada 2 gün düzenli yapıldığında, ağrı ve sabah sertliği, spinal mobilite, denge, fonksiyonel ve aktivite düzeyi ile yaşam kalitesi gibi bulgularda olumlu değişikliklere neden olduğu belirlendi. O nedenle, Tai Chi egzersizlerinin bu hastalarda, hastalığa bağlı bulguların denetiminde diğer egzersiz programlarına alternatif bir egzersiz tipi olarak kullanılabileceği görüşüne varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to investigate the effects of exercise programme planned in Tai Chi Chuan form on chest expansion, muscular fitness, balance, functional status and quality of life in patients with Ankylosing Spondylitis. Method: The 30 patients who were included to the study were divided into two groups with simple random sampling. Group I (n=15) patients were given a supervised Tai Chi group exercises; Group II (n=15) patients were given a standard home exercise programme. Exercises were done two sessions per week for 12 weeks. Chest expansion, muscular flexibility and endurance of trunk and lower extremity, balance were evaluated. It also was used BASMI, BASFI, BASDAI, ASQoL, IPAQ-short form and self-efficacy scales. The assessments were done at baseline and after 12 weeks. Results: Baseline demographic characteristics and the results of measuments of the groups were similar and there weren't statistically differences between the groups (p>0.05). After the exercise programme in Grup I patients pain and morning stiffness decreased; chest expansion, muscular flexibility and endurance increased; BASMI, BASFI, BASDAI, quality of life and self-sufficiency scores changed positively and there were significant differences when compared with baseline values (p 0.05). Conclusion: In patients with Ankylosing Spondylitis diagnosed, supervised Tai Chi exercises, done two days a week regularly, was determined to cause positive changes disease-related symptoms such as pain severity and morning stiffness, spinal mobility, balance, functional and quality of life and activity level. Therefore, it was concluded that Tai Chi exercises could be used as an alternative type of exercise according to the other exercise programs in patients with Ankylosing Spondylitis.