Skapular diskinezisi olan olgularda posterior omuz gerginliğinin incelenmesi
Investigating of posterior shoulder tightness on subjects with scapular dyskinesis
  1. Tez No: 408506
  2. Yazar: ERTAN ŞAHİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM KARADİBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Skapular Diskinezi, Posterior Omuz Gerginliği, Glenohumeral Eklem, Eklem Hareket Açıklığı, Scapular Dyskinesis, Posterior Shoulder Tightness, Glenohumeral Joint, Range of Motion
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Skapular dizkinezisi olan asemptomatik olgularda, skapular diskinezi ile diskineziye etken olabileceği düşünülen posterior omuz gerginliğinin ilişkisini incelemektir. Yöntem: Çalışmaya sağ üst ekstremitesi dominant olan, asemptomatik 121 erkek olgu alınmıştır. Diskinezi varlığı Skapular Diskinezi Testi ile belirlenmiştir. Olguların skapular hareketlerinin bilateral değerlendirilmesi sonucunda, dominant tarafta diskinezisi olan (Grup 1) (n=56) ve diskinezisi olmayan (Grup 2) (n=65) üst ekstremite ile non-dominant tarafta diskinezisi olan (Grup 3) (n=59) ve diskinezisi olmayan (Grup 4) (n=62) üst ekstremite olarak dört gruba ayrılmıştır. Posterior omuz gerginliği; glenohumeral eklemin pasif olarak horizontal addüksiyon ve internal rotasyon hareket açıklıkları ölçümü ile belirlenmiştir. Grupların eklem hareket açıklıkları (EHA) ölçümleri gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalarda Grup 1 ile Grup 2'nin dominant esktremite, Grup 3 ile Grup 4'ün non-dominant ekstremite EHA ölçümleri incelenmiştir. Bulgular: Grup 1 olguların yaş ortalaması 21,03±1,95, Grup 2 olguların yaş ortalaması 21,47±2,06, Grup 3 olguların yaş ortalaması 21,10±2,13 ve Grup 4 olguların yaş ortalaması 21,43±1,90 yıldır. Grupların birbiriyle karşılaştırmasında; Grup 1 ile Grup 2 olguların internal rotasyon EHA ölçümünde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken (p0.05). Grup 3 ile Grup 4 olguların horizontal addüksiyon ve internal rotasyon EHA ölçümünde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: Asemptomatik olgularda skapular diskinezi ile posterior omuz gerginliği arasında ilişki bulunmamıştır. Diskinezinin oluşumuna sebep olabilecek farklı etkenleri inceleyen daha geniş kapsamlı çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Investigating of posterior shoulder tightness on asymptomatic subjects with scapular dyskinesis. Method: In the study, 121 asymptomatic men subject who is right handed has examined. The assessment of the scapular dyskinesis was carried out using Scapular Dyskinesis Test. After the evaluation of scapular movements as bilateral; upper extremities were grouped as dyskinesis which is Group 1 (n=56) and no dyskinesis which is Group 2 (n=65) on dominant side, dyskinesis which is Group 3 (n=59) and no dyskinesis which is Group 4 (n=62) on non-dominant side. Posterior shoulder tightness was measured with passive horizontal adduction and internal rotation of the glenohumeral joint. Range of motion was compared between groups which are dominant side of Group 1 with Group 2, non- dominant side of Group 3 with Group 4. Results: The mean age of Group 1 subjects was 21,03±1,95, Group 2 subjects was 21,47±2,06, Group 3 subjects was 21,10±2,13 and Group 4 subjects was 21,43±1,90 years. There is significiant difference was found between Group 1 with Group 2 in range of motion measure of internal rotation (p0.05). There are no significiant difference in range of motion measures horizontal adduction and internal rotation were found between Group 3 with Group 4 (p>0.05). Conclusion: There is no association between posterior shoulder tightness and scapular dyskinesis on subjects who are asymptomatic. Comprehensive studies to examinate different factors possibly cause scapular dyskinesis needed.