Açık apeksli dişlerde farklı kanal restorasyon yöntemleri kullanılarak kırılma direncini inceleme
Evaluation of different methods of studying the fracture resistance of immature teeth through various root restoration arrangements
  1. Tez No: 408528
  2. Yazar: HULKİ CANER YEĞİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERT GÖKAY EROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: apikal oluşumları tamamlanmamış dişler, deneysel dentin post, kök kırıkları, kırılma direnci, fiber post, MTA, Simulated immature teeth, experimental dentin post, root fracture, Fracture resistance, fiber posts, MTA
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çalışmamızın amacı apikalleri açık ve farklı çaplarda hazırlanmış üst orta keser dişlerin, apeksleri MTA ile tıkandıktan sonra farklı kök kanal dolgu ve restorasyon yöntemleri uygulayarak kırılma dirençlerini, dentini kuvvetlendirip kuvvetlendirmediğini ve kırık bölgeleri incelenerek tamir edilebilir olup olmadığını araştırmaktır. Standartlara uygun olarak seçilen 168 adet diş rastgele olarak önce 2 ana gruba sonrada 7'şer alt gruba ayrıldı (n:12). 2 ana gruptaki değişken olarak 1.gruptaki apikal çap 1.5 mm, 2. gruptaki apikal çap 1.8 mm olarak belirlenmiştir. 2 ana grup altındaki 7'şer alt grupta 1'er kontrol grubu ve 6' şar deney grubu bulunmaktadır.Deney gruplarında sırasıyla fiber post, deneysel dentin post, polietilen fiber, kompozit termoplastik güta perka ve döküm post kullanılarak kök kanallarının dolumu ve restorasyonu gerçekleştirildi. Hazırlanan örneklere instron cihazıyla 1300'lik açı ve 1 mm/dak ile kırılma direnci testi uygulandı. Elde edilen sonuçlar N cinsinden kaydedildi. Yapılan çalışmada elde edilen veriler normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla uygulanan Kolmogrov Smirnow testi sonucunda verilerin normal dağılım göstermediği görülmüştür.Bu nedenle parametrik olamayan test yöntemleri kullanılmıştır. 2'li karşılaştırmalar için Mann – Whitney U testi, çoklu karşılaştırmalarda ise Kruskal – Wallis test yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen istatistiksel analiz sonuçlarına göre her iki ana gruptada döküm post ile yapılan restorasyon yöntemi en yüksek kırılma direncine sahip olduğu belirlenmiş, ardından yapılan radyografik ve görsel değerlendirme ile bu gruptaki örneklerde kök kırıklarının oluştuğu ve dişlerin tekrar restore edilemez olduğu belirlenmiştir. Fiber post ile yapılan restorasyon yöntemi, kök kırıklarına kuronal 1/3'lük kısımda sebep olarak tekrar restore edilebilen gruplar arasındaki en yüksek değerlere sahiptir. Bu sonuçlarla birlikte apikal oluşumları tamamlanmamış üst çene ön santral dişlerde apikal çapın boyutuna göre deneysel dentin post, polietilen fiber ve kompozit materyalleri kök dentinini kuvvetlendirmek için fiber post materyaline alternatif olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of our study is to look into the fracture resistance of the maxillar incisor teeth with exposed apicals of various sizes once their apexes are filled with MTA, and with different different arrangements of root filling and restoration applied, and to see whether or not this strengthen the dentin and to see if the broken sections can be repaired. Randomly selected 168 teeth were first divided into two main groups, and then into seven subgroups (n:12). The variable was set as an apical diameter of 1.5 for the first group, and 1.8 mm for the second one. One group in each main group's seven subgroups were set as the control group, with the remaining six in each arranged as the experimental group. The experimental groups underwent, respectively, fiber post, experimental dentin post, polyethylene fiber, composite, thermoplastic gutta percha and cast post. A fracture test was applied to on the prepared samples by an (instron machine with an angle of 130 and 1 mm per minute use. The results were recorded in newton. Kolmogrov Smirnov test that aims to see wtheter or not the results were distributed regularly after the study revealed that the data did not show a regular distribution. Due to this, parametric tests were then employed. A Mann-Whitney U test was used for comparisons between two subjects, and a Kruskal-Wallis was used on multiple comparisons. The statistical analysis results at hand shows that the restoration method of cast post yielded the highest fracture resistance in both main groups, and the radiographic and visual evelatuations applied afterwards revealed that root fractures appeared in these groups and the teeth were incapable of restoration. The fiber post restoration method yielded the highest results among the restorable groups by causing root fractures in the 1/3 section of crown. Following these results, experimental dentin post, polyethylene fiber and composite materials depending on the apical diameter of the maxillar incisor, can be an alternative to the fiber post in strengthening the root dentin.