Expressed emotion and beliefs toward mental illness in the parents of patients with schizophrenia
Şizofreni hastalarının ebeveynlerinde duygu dışavurumu ve ruhsal hastalıklara yönelik inanışlar
- Tez No: 408555
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Duygu Dışavurumu, Ruhsal Hastalıklara Yönelik İnançlar, Schizophrenia, Expressed Emotion, Beliefs Toward Mental Illness
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı şizofreni hastalarının ebeveynlerinde duygu dışavurumu ve ruhsal hastalıklara yönelik inançlar arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla DSM-IV-TR'ye göre şizofreni tanısı almiş 120 hastanin ulaşilabilen bir ebeveyni çalışmaya dahil edilmiştir. İki grup olarak dizayn edilen çalişmanin 1.grubunu Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi (BRSHH) polikliniklerine başvuran 59 hastanin ulaşılabilen bir ebeveyni, çalişmanin 2. grubunu BRSHH'ye bağlı Bakırköy ve Küçükçekmece Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerine devam eden 61 hastanın ulaşılabilen bir ebeveyni oluşturmaktadır. Katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Duygu Dışavurum Ölçeği ve Ruhsal Hastaliklara Yönelik İnançlar Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde, T-test, Pearson Ki Kare testi, ve Korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanin sonucunda, duygu dışavurumu ile ruhsal hastalıklara yönelik inançlar arasinda pozitif bir korelasyon olduğu, bunun yanı sıra, Toplum Ruh Sağlığı Merkezine devam eden hastaların ebeveynleri ile polikliniğe medical tedavi için başvuran hastaların ebeveynleri arasında duygu dışavurumu düzeyi ve ruhsal hastalıklara yönelik inançlar bakımından anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Tüm sonuçlar ilgili literatür ışığında tartısılmış, araştırma ve uygulama açısından ileride yapılabilecek çalişmalar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the relationship between expressed emotion and beliefs toward mental illness in the parents of DSM-IV-TR schizophrenia diagnosed patients. Data was collected from 120 parents of schizophrenia patients. 59 individuals who are parents of patients diagnosed as schizophrenia from the polyclinics in Bakırköy Research and Training Hospital for Psychiatry, Neurology and Neurosurgery (BRHPNN) and 61 individuals who are parents of patients with schizophrenia from two Community Mental Health Centers in BRHPNN. Participants were administered a battery of questionnaires including a Demographic Information Sheet, Expressed Emotion Scale and Beliefs Toward Mental illness Scale. Student t-tests, correlational analyses, and Pearson chi square tests were conducted to reveal the significant associates of variables. The results showed that there are positive correlation between expressed emotion level and beliefs toward mental illness in parents of individual with schizophrenia diagnosis. Moreover, there is statistically significant difference in level of expressed emotion and beliefs towards mental illness scores between parents in the CMHC and in polyclinic groups. These findings, and their implications with suggestions for further research, were discussed in the light of existing literature.