Çalışanların etik liderlik algılamalarının iş tatminini arttırma yönündeki etkisi: Telekomünikasyon firmasında amprik bir çalışma
The impact of the understanding of ethical leadership of the employees on the increase of job satisfaction: Empirical study in the telecommunication company
- Tez No: 408556
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL ELÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, Etik Liderlik, İş Tatmini, Yaş, Kıdem, Ethics, Ethical Leadership, Job Satisfaction, Age, Seniority
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İş tatmini günümüzde önemle üzerinde durulan örgütsel ve bireysel ihtiyaçlardan biridir. İşletmeler yüksek performanslı, verimli ve kaliteli çalışmaya dayalı ürün veya hizmeti elde edebilmek için çeşitli motivasyon araçlarını kullanarak işletmede iş tatmini gerçekleştirmeyi hedeflemektedirler. İş tatmininin hem örgütsel hem de bireysel olmak üzere kazanımları yadsınamaz ölçüde etkilidir. Örgütte iş tatmini sağlanmasında lidere oldukça büyük sorumluluklar düşmektedir. Yapılan çalışmalar etik liderlik algılarının bireydeki iş tatmin düzeyini olumlu etkilediği üzerine yoğunlaşmıştır. Etik liderin örgütte iş tatminini sağlayacak farkındalıkları geliştirmesi gerekmektedir. Bu çalışmada etik liderlik algılamaların çalışanın iş tatminini arttırma yönündeki etkisine değinilecektir. Bu araştırmanın amacı çalışanın etik liderlik algılamalarının iş tatminine olan etkisinin incelenmesidir. Örneklem grubunu, telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın 151 çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmanın amacına göre oluşturulmuş olan hipotezler SPSS programında çeşitli istatistik teknikleri kullanılarak analiz edilmiş ve çıkan sonuçlar yorumlarla açıklanmıştır. Sonuç olarak etik liderlik algılarının iş tatminini arttırma üzerindeki etkileri analiz edilmiş, etik liderliğin iş tatminini arttırmaya pozitif yönde etki ettiği, yaş ve kıdemin ise iş tatmini üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığına dair bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The job satisfaction is one of the organizational and individual needs, which has been overemphasized nowadays. The businesses have targeted to achieve job satisfaction in the business by using the various motivational tools in order to obtain the products or service with high performance and based on the effective and quality works. The acquisitions of the job satisfaction both organizationally and individually are undeniably important. The leader bears tremendous responsibility to achieve the job satisfaction in the organization. As a result of the works made, it has been focused on that the ethical leadership understanding has positive influence on the job satisfaction level of the individual. The ethical leader is required to develop the awareness that will ensure the job satisfaction in the organization. The purpose of this research is to examine the impact of the perception of ethical leadership of the employees on the job satisfaction. The sample group consists of the 151 employees of a company operating in telecommunication sector. The hypothesis created according to the purpose of the study has been analyzed by using the various statistical techniques in SPSS program and the results have been explained with comments. As a result, the impacts of the perception of ethical leadership on the increase of the job satisfaction have been analyzed and it has been found that the ethical leadership has positive effect on the increase of job satisfaction and the age and seniority has no significant effect on the job satisfaction statistically.