Efficiency of commercial bank in Turkey
Türkiye'de ticaret bankalarının verimliliği
  1. Tez No: 408554
  2. Yazar: AFROUZ ALIDOUST
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. HÜSEYİN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Verimlilik, Tarih Zarflama Analizi, Aracılık Yaklaşımı, Üretim Yaklaşımı, Türk Ticaret Bankaları, Efficiency, Date Envelopment Analysis, Intermediation Approach, Production Approach, Turkish Commercial Banks
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2002-2014 döneminde Türkiye ticari bankaların etkinliklerini ve finansal krizin bankaların etkinlikleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Bankaların etkinliğini ölçmek için yazında farklı yöntemler vardır. Veri Zarflama Analizi (VEA)bu yöntemlerin en yaygın kullanılanlarından biridir. Ticari bankaların etkinliğini karşılaştırmak için bu çalılşmada Aracılık yaklaşımı ve Üretim yaklaşımı kullanılmıştır. Aracılık yaklaşımında; toplam mevduat / toplam aktifler, toplam faiz giderleri / toplam aktifler ve faiz dışı darcama/toplam aktifler girdiler olarak, toplam krediler/toplam aktifler, faiz geliri/toplam aktifler, faiz dışı gelir/toplam aktifler ve (özkaynak + toplam gelir toplam gelir)/toplam aktifler ise çıktılar olarak kullanılmıştır. Üretim yaklaşımında toplam kişisel harcamalar/toplam aktifler, faiz dışı giderlert/toplam aktifler ve toplam çalışan sayısı girdiler olarak, toplam mevduat/toplam aktifler, toplam krediler/toplam aktifler ise çıktılar olarak belirlenmiştir. 2002-2014 döneminde incelenen 14 ticari bankaların etkinlikleri Aracılık Yaklaşımı kullanıldığında daha yüksek ve daha istikrarlı bir yapı göstermektedir. Finansal kirizin bankaların etkinlikleri üzerindeki etkisi Üretim Yaklaşımı kullanıldığında daha belirgin hale gelmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the efficiency of Turkish commercial banks for the period of 2002-2014 and the effect of financial crisis on the efficiency of banking system in Turkey. There are different kinds of tools to measure the efficiency of banks. Data Envelopment Analysis (DEA) is one of the most popular tool. Data Envelopment Analysis which is a mathematical program measure relative efficiency of decision-making units (DMUs). In this research, both Intermediation and Production approaches are considered based on input-oriented model. Total deposits/Total assets, Total interest expenditure/Total assets and Non-interest expenditure/Total assets, are determined as input, Total loans/Total assets, Interest income/Total assets, Non-interest income/Total assets and (Shareholders' Equity+ Total Income)/Total assets are determined as output in terms of Intermediation Approach. According to Production Approach, three inputs (Total personal expenses/Total assets, Non-interest expenses/Total assets, and Total number of employees) and two outputs (Total deposits/Total assets, Total loans/ Total assets) are chosen. Regarding the sample of 14 commercial banks, our findings reveal that regarding intermediation approach the efficiency of commercial Turkish banking system during the period of 2002-2014 were higher and more stable than production approach and the effect of financial crisis was more obvious on production approach.