Esneklik açısından evde çalışma ilişkileri
Flexibility and working at home
- Tez No: 408557
- Danışmanlar: PROF. DR. A. CAN TUNCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: esneklik, yer konusunda esneklik, evde çalışma, flexibility, flexibility at working place, working at home
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüz dünyasının giderek artan rekabet koşulları, bu rekabet şartlarında ayakta kalabilme zorunluluğu, bunlara ek olarak ekonomideki dalgalanmaların sonucu olarak ortaya çıkan gerek yerel, gerekse küresel ekonomik krizler, işverenlerin salt klasik çalışma biçimleriyle yetinmeyerek yeni alternatif arayışları içerisine girmelerine sebebiyet vermiştir. Bu arayışlar, iş dünyasının esnek çalışma şekilleri ile tanışmasına vesile olmuştur. Çalışma hayatındaki esneklik; mevzuatta, yönetimde, iş tanımında vb. çok çeşitli alanlarda olabileceği gibi, işin görüleceği yer konusunda da uygulanabilir. Nitekim“Evde Çalışma İlişkileri”, işin yapılacağı yer konusunda esneklik anlayışı üzerinde temellenmiştir. İş, klasik anlamda işyeri dışında işçinin kendi evinde yahut belirleyeceği başka bir yerde görülür. Evde çalışma ilişkileri, ülkemizde özellikle kadınlar açısından fiilen sıkça görülen bir durum olsa da, mevzuatımızda 2012 yılına dek düzenlemesi mevcut değildi. 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren TBK., evde çalışmayı 461. ve 469. maddeler arasında, hizmet sözleşmesinin bir alt türü olarak,“Evde Hizmet Sözleşmesi”başlığı ile hükme bağlamıştır. ILO'nun 177 sayılı“Evde Çalışma Sözleşmesi”ve 184 sayılı tavsiye kararı, henüz Türkiye tarafından kabul edilmiş değilse de, TBK.'daki düzenlemede etkisinin büyük olduğu yadsınamaz bir gerçektir.
Özet (Çeviri)
Increasing competitive conditions of the World, necessity of standing at these conditions and local and global economical crysis as a result of fluctations at the economy, forced the employers look for the alternative ways; because classical working types were not enough. Looking for the alternative ways made business world to meet the flexible working types. Flexibility at business life may be at legislation, management and job title etc. Besides that it may be about the place of work. In fact,“Working at home”based on flexibility at working place. Employees work at their home, or at a certain place they have chosen. Although working at home has been always very common in our country, there was not any legislation about it until 2012. Turkish Code of Obligations which came into force on 01.07.2012, legislated contract of working at home as a kind of employment contract, between article 461 and 469. Legislation about working at home in Turkey is very similar to ILO Convention no:177 and ILO Recommendation no:184. Although Turkey has not ratified them, it is obvious that they have impressed the legislation about working at home in Turkey.