Örgüt kültürü ve örgütsel sessizlik arasındaki ilişki ve bir araştırma
A research between organizational culture and organizational silence
  1. Tez No: 408573
  2. Yazar: TUNCER SAÇILIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Örgütsel Sessizlik, İlaç firması, Organizational Silence, Organizational Culture, Pharmaceutical Company
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada örgüt kültürü ve örgütsel sessizlik kavramları ortaya konulmaya çalışılmakta ve bu doğrultuda daha sonra da bir ilaç firmasında çalışanların örgütsel sessizliği ve algısı ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Çalışmada ilaç firmasında çalışanların demografik yapılarıyla, örgütsel sessizlik ve örgüt kültürleri arasındaki ilişki de belirlenmeye çalışılmaktadır. Bu amaçta analiz verilerinden yararlanılmış ve iki ölçek kullanılarak neticeler istatiksel olarak gösterilmektedir. Araştırmaya katılan çalışanların cinsiyetleri, yaşları, okul seviyeleri(lise, yüksekokul, üniversite, yüksek lisans, doktora), evli olup olmadıkları, sektör ve ilaç firmasındaki kıdemleri ölçek ile belirlenmiş ve bunlar ile örgüt kültürleri ve örgütsel sessizlikleri arasındaki ilişki(varsa) belirlenmeye çalışılmaktadır. Çalışmada kullanılan ölçeğe gelecek olursak, ölçek olarak Linn Van Dyne, Soon Ang ve Isabel C. Beterı' ya ait örgütsel sessizlik ölçeği kullanılmış ve ölçeğin kullanılması için sahiplerinden izinler alınmıştır. Kullanılan ölçek on beş sorudan oluşup, üç boyut içermektedir. Bu boyutlar kabullenici sessizlik(Acquiscent Silence), korunmacı sessizlik(Defensive Silence) ve korumacı sessizlik(Pro-social Silence) olup sorularda bu boyutları ölçmeye yönelik olarak eşit şekilde(beşer) sorulmaktadır. Diğer ölçek Denison'ın örgüt kültürü ölçeğidir. Bu ölçek otuzaltı sorudan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of organizational culture and the concept of organizational silence is defined and in the scope of the concepts of organizational culture and organizational culture; a survey is conducted for to evaluate the degree of organizational silence and perception of employee's whom work for a pharmaceutical company. The relationship between the employee's demographic facts and the perception of organizational silence and culture was determined statistically by using analysis data and specific scales. Gender, age, grade level (high school, graduate school, university, post-graduate, doctorate), marital status and seniority levels of the employee's were determined with certain scales and the relationship between these facts and organizational culture and silence were given. Linn Van Dyne, Soon Ang and Isabel C. Beterı' s organizational silence scales were used and had have permissions properly. The scale that was used consists of fifteen questions and three dimensions such as acquiscent silence, defensive silence and pro-social silence which were determined by five questions. Other scale is a Denison's organizational culture. The scale that was used consist of thirtysix questions.