Kurumsal yönetim ilkeleri ve Borsa'da işlem gören şirketlerin kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde performanslarının değerlendirilmesi
Principles of corporate governance and the performance evaluation of publicly traded companies within the framework of principles of corporate governance
  1. Tez No: 408579
  2. Yazar: ASİYE NUR ZENGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE DİLARA ALTIOK YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim İlkeleri, Sermaye Piyasası Kurulu, OECD, Borsa İstanbul A.Ş, Kurumsal Yönetim Endeksi, Şirket Performansı, Principles of corporate governance, Capital Markets of Board of Turkey, OECD, Borsa Istanbul A.S, Corporate Governance Index, Company Performance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kurumsal yönetim ilkeleri şirketlerin yönetim kurulu, çalışanları, hissedarları kısacası tüm paydaşları ile ilişkilerini düzenleyen kurallar bütünü olarak tanımlanabilir. Küreselleşen dünyada sermaye akımlarının önündeki engelller kalkmış, yatırımcılar zaman ve mekan sınırı olmaksızın dünyanın heryerinde istedikleri piyasalarda yatırım yapabilir hale gelmiştir. 1990'larda patlak veren şirket skandalları ise yatırımcıların yatırım kararı alırken kurumsal yönetim uygulamalarına uyum sağlamış olan şirketleri tercih etmesine neden olmuştur. Öte yandan hükümetler kurumsal yönetim uygulamalarına ilişkin çalışmalar başlatmış ve piyasaların etkin, güvenilir ve şeffaf olması için pek çok düzenleme getirilmiştir. Bu çalışma küreselleşen dünyada değeri daha iyi anlaşılan kurumsal yönetim hakkında bilgi vermeyi, kurumsal yönetim uygulamaları ile şirket değeri arasındaki ilişkiyi açıklamayı amaçlamaktadır. Kurumsal yönetim yanlızca şirketin paydaşları ile ilişkilerini düzenleyen kurallar bütünü olarak görülmemelidir. Son yıllarda kurumsal yönetim ilkeleri ile şirket performansı arasındaki ilişki üzerine yoğunlaşan pek çok araştırma yapılmıştır. Çalışma çerçevesinde kurumsal yönetim olgusu ve ülkemizde geldiği nokta üzerinde durulmuş ve Borsa İstanbul A.Ş.'de, Kurumsal Yönetim Endeksi'nde yer alan şirketlerin bilonço kalemleri ve hisse senedi performanları, endekse giriş öncesi ve sonrasında değerlendirilmiş ve kurumsal yönetim endeksinde yer almanın firmanın performansına katkısı olup olmadığı ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırmada bağımlı değişken olarak firma performansının bir göstergesi olan Tobin's Q oranı kullanılmış olup panel veri analizi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Principles of corporate governance can be described as rules that regulate relationships among board of directors, shareholders, employees briefly its every participants. In our globalized world, all obstacles faced by investors has been removed and they can invest in markets all over the world timeless and without any restriction. The corporate scandals that have occured in 1990s have caused the investors prefer companies that have adopted the corporate governance disciplines while making investment decisions. On the other hand governments started analysis over corporate governance practices and made regulations to make markets more efficient, secure and transparent. This study`s purpose is to give information about corporate governance, which its value in the globalized world is better understood and describe relations between corporate governance practices and company's capital. Corporate governance should not only be defined as the rules that regulate relationships among stakeholders. In recent years many studies that emphasize the relation between management principles and performance of companies have been published. Within the concept of this study, corporate governance phenomenon and its current status in our country was analyzed. Balance sheet items and stock performances of companies taking part in corporate governance index in Borsa Isatnbul A.S, were evaluated before and after entering the index and whether or not it has any benefit on the performance of the company. In this research panel data analysis was implemented and Tobin`s Q ratio, an indicator of company`s performance, has been used as an dependent variable.