Identifying the relationship between behavior regulation, parenting attitude, and behavior problems in preschoolers
Okul öncesi çocuklarında davranış düzenleme becerisi ve ebeveyn tutumu ve davranış sorunları arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 408597
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK TÜRKÜLER AKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Davranış Düzenleme Becerisi, Aile Tutumu, Sorun Davranış, Erken Çocukluk, Behavior Regulation, Parenting Attitude, Behavior Problem, Early Childhood
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, erken çocukluk dönemindeki çocukların davranış düzenleme becerisinin ebeveyn tutumları ve sorun davranış arasındaki ilişkisini incelemektedir. Bu çalışmanın diğer bir amacı ise, özel ve devlet okuluna giden çocukların davranış düzenleme düzeylerinin arasındaki farkı araştırmaktır. Araştırmaya 80'i erkek, 63'ü kız; toplam 143 çocuk katılmıştır. Katılımcıların yaşları 53 aylık ile 78 aylık arasında değişmektedir. Bu çalışmanın verisi Demografik Bilgi Formu, Head Toes Knees Shoulders Task, Ebeveyn Tutum Ölçeği Ve Güçler Güçlükler Anketi kullanılarak toplanmıştır. Davranış düzenleme becerisinin, aile tutumu ve sorun davranış ile arasındaki anlamlı ilişkileri göstermek için çoklu regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, beklendiği şekilde, farklı ebeveyn tutumları ve sorun davranışın erken çocukluk dönemindeki çocukların davranış düzenleme becerisi ile ilişkilerini göstermiştir. Tüm sonuçlar ilgili literatür ışığında tartışılmış, araştırma ve uygulama açısından ileride yapılabilecek çalışmalar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The current study investigated the relationship among behavior regulation, parenting attitude, and behavior problem in early childhood. Investigating behavior regulation difference of preschoolers in public and private schools was another aim of the current study. The participants of the current study were 143 public and private school children (80 boys and 63 girls) aged between 53 months and 78 months. The data was collected by a questionnaire battery including a Demographic Form, Head Toes Knees Shoulders Task (HTKS), Parenting Attitude Research Inventory (PARI), and Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ). Multiple regression analyses were conducted to reveal the significant associates of behavioral regulation ability. As expected, the results of the current study revealed that parenting attitude and behavior problem is associated with behavior regulation ability in early childhood. The findings, and their implications with suggestions for future research and practice, were discussed in the light of relevant literature.