The relation between eating attitudes, attachment and emotion regulation
Yeme tutumlarını bağlanma ve duygu düzenleme ile ilişkisi
  1. Tez No: 408605
  2. Yazar: RAKEL DUENYAS
  3. Danışmanlar: DR. SERKAN ÖZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: yeme tutumu, yeme bozukluğu, bağlanma, duygu, duygu düzenleme, eating attitudes, eating disorder, attachment, emotion, emotion regulation, emotion regulations difficulties
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma yeme tutumları bağlanma ve duygu regülasyonu arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın temel hedefi, bağlanma boyutlarının ve duygu regülasyon güçlüğünün klinik tanı almamış kişilerin yeme tutumlarını yordamaktır. Araştırmanın örneklemini İstanbul'un devlet ve özel üniversitelerinde okuyan yaşları 18-33 arasında değişen 294 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Yordayıcı rolü incelemek amacıyla bağlanma boyutları ve duygu regülasyon güçlükleri arasında korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Sonuçlar, kaygılı bağlanmanın, duyguların farkında olmanın, amaç odaklı davranışlar sergilemenin ve stratejiler geliştirmekte zorlanmanın bozulmuş yeme tutumları ile ilişkisini doğrulamıştır. Fakat sadece kaygılı bağlanma ve duyguların farkında olmakta zorlanmanın yeme tutumu üzerinde yordayıcı etkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between eating attitudes, attachment and emotion regulation. The main objective was to test the predictor role of attachment dimension and emotion regulation difficulties on eating attitudes of a non-clinical sample. The participants were consisted of 294 students, aged between 18-33, from two public and private colleges. Correlation and regression analysis conducted to examine the prediction roles. The results showed that among attachment dimensions and emotion regulation difficulties, anxious attachment, having difficulty in finding goal oriented behavior and adaptive strategies and being aware of emotions were related with disordered eating attitudes. However, among the relational factors, only anxious attachment and having difficulty in being aware of emotions found as the predictor of eating attitudes.