Üniversite öğrencilerinin yeme tutumları ve yetişkin bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin cinsiyete göre karşılaştırılması
A comparison between the relation of eating attitudes and adult attachment styles among university students
  1. Tez No: 355930
  2. Yazar: GİZEM TOPKARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN SEVDA BIKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme Tutumu, Yetişkin Bağlanma Stilleri, Cinsiyet, Eating Attitude, Adult Attachment Style, Gender
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, üniversite öğrencilerinin yeme tutumları ve yetişkin bağlanma stilleri arasındaki ilişkiyi, bu ilişkinin cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediğini incelemek ve bu farklılıkların neler olduğunu belirlemektir. Araştırmanın örneklemi üniversite öğrencilerinden oluşmaktadır. Katılımcıların 75'i kadın, 75'i erkektir, yaş ortalaması 20.96 (SS=2.14)'dır. Kadın katılımcıların Yeme Tutum Testi'nden ortalama 57,93 ve erkek katılımcıların 57,88 puan aldıkları görülmüştür, 75 kadın katılımcının ortalama 34,88'i güvenli, 30,72'si korkulu, 21,38'i saplantılı ve 31,20'si kayıtsız bağlanma stiline sahiptir. 75 erkek katılımcının ortalama 35,68'i güvenli, 30,41'i korkulu, 23,21'i saplantılı, 32,28'i kayıtsız bağlanma stiline sahiptir. Araştırma katılımcılarına, sosyo-demografik özellikleriyle ilgili bilgi toplamak amacıyla Demografik Bilgi Formu (Bkz., Ek 1), yeme tutumları hakkında bilgi toplayabilmek için Yeme Tutum Testi (Bkz., Ek 2), yetişkin bağlanma stilleri hakkında bilgi toplayabilmek amacıyla İlişki Ölçekleri Anketi (Bkz., Ek 3) uygulanmıştır. İstatistiksel analizlere göre; katılımcıların cinsiyetleri ile yeme tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Katılımcıların cinsiyetleri ile yeme tutumları arasında, bağlanma stilleri açısından da anlamlı ilişki bulunamamıştır. İstatistiksel sonuçlara göre; saplantılı bağlanma stiline sahip hem kadın, hem de erkek katılımcılar, beden memnuniyetlerinden şüphe duymaktadırlar. Kilosundan memnun olmadığını ifade eden kadın katılımcılarda saplantılı bağlanma stili görülürken, erkek katılımcıların kilo memnuniyetleri ve bağlanma stilleri arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Temel araştırma bulguları kapsamında olmamakla birlikte, alkol tüketmeyen katılımcıların güvenli bağlanma düzeylerinin ve haftada bir ya da birkaç kez alkol tüketen katılımcıların korkulu bağlanma düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Ailesinde aşırı şişman birey olduğunu ifade eden katılımcıların saplantılı bağlanma stiline sahip olduğu görülmektedir. Araştırmada elde edilen sonuçlar, literatür eşliğinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship and the differentiation according to gender, between eating attitudes and adult attachment styles of university students. The sample of research is composed with university students. While the total number of women included in this research was 75, the total number of men was also 75, the sample age range was 20.96 (SD = 2.14). The Eating Attitude Test scores of women participants was 57,93 and scores of men participants was 57,88. On average, there are 34,88 secure, 30,72 fearful, 21,38 preoccupied and 31,20 dismissive attachment style in 75 women participants. There are 35,68 secure, 30,41 fearful, 23,21 preoccupied, 32,28 dismissive attachment style over men participants. Participants were given a Demographic Information Form to gather information about socio-demographic features, Eating Attitude Test to collect information about eating attitudes, and lastly Relationship Scales Questionnaire to collect information about attachment styles. According to statistical analyses; both women and men participants who have got preoccupied attachment style, they are not sure if they are satisfied or not satisfied with their weight, they have got preoccupied attachment style, there is no significant relationship between men participants' weight satisfaction and attachment styles. There are other findings except main research findings; participants who doesn't have any alcohol consumption and the participants who consume alcohol at least one or more times in a week, their fearful attachment level is higher than others. Both women and men participants who expressed that they have got an excessively fat family member in their family, they have got preoccupied attachment style. The results derived from research were discussed with literature.